Antidoping

Tältä sivulta löydät tietoa liittyen antidoping-toimintaan ja -sääntöihin.

Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry:n antidopingohjelma sekä koirien antidopingohjelma on julkaistu 25.11.2015.

Suomen Urheilun eettinen keskus (SUEK) vastaa ihmisurheilijoiden dopingvalvonnasta Suomessa. SUEK tekee dopingtestejä, kouluttaa sekä toimii aktiivisesti kansainvälisten ja suomalaisten yhteistyökumppanien kanssa.

VUL tarjoaa urheilijoilleen taustajoukkoineen SUEK:n tuottaman Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen. Koulutuksen suorittaminen on vaatimus maajoukkueurheilijoille.

SUEK:in Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelo ja KAMU-lääkehaku löytyy SUEK:in sivuilta ja perustuu Maailman Antidopingtoimisto WADA:n julkaisemaan luetteloon urheilussa
kielletyistä aineista ja menetelmistä.

Urheilijoille alkoi uusi aikakausi kiellettyjen aineiden välttämisessä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisi Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa eli KAMU-mobiilisovelluksen.

Urheilijoiden erivapaus lääkityksessä: Erkka-erivapauskone löytyy täältä

Koirille IFSS on julkaissut uudet listat kielletyistä aineista ja menetelmistä 1.1.2018. Lomakkeet ja ohjeet löytyvät alapuolelta.

Lääkkeenantolomake 1, täytettävä kun kontrolloidusti eläinlääkärin valvonnassa annetaan lääkkeitä, lomake oltava mukana kilpailuissa.

Lääkkeenantolomake 2, täytettävä, kun eläinlääkärin valvonnassa annetaan tyroksiinilääkitystä koiralle. Tällä lomakkeella haetaan koiralle määräaikainen kilpailuoikeus IFSS:n antidopingkomitealta.

Opas lääkkeet, ravintolisät ja -aineet ? tämä on vain opas (ei määräys) ja sisältäen ohjeita tiettyjen tuotteiden käyttöön.

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien tulee huomioida, että kilpailumaan kansallinen antidopingohjeisto voi olla tiukempi, kuin kansainvälinen ohjeisto. Kohdemaan kansallinen ohjeisto on AINA se, mitä tulee noudattaa (mm. Ruotsin ohjeistus on huomattavasti tiukempi, kun IFFS:n määräykset). Muista selvittää ohjeet ennen kuin koiraa lääkitään, jos suunnittelet kilpailumatkaa!

Tiedostot:
IFSS:n antidopingmateriaali löytyy täältä
Dopingnäytteenotto-ohjeet koiralle step by step, suomeksi, 10/2017
Antidopingsäännöt kilpailijoille, 1.1.2015
Antidopingsäännöt koirille, 1.1.2015
Lista koirien kielletyistä lääkenaineista ja menetelmistä 1.1.2018
Lista kontrolloidusti eläinlääkärin valvonnassa käytettävistä koirien lääkeaineista, 1.1.2018
Toimintaohje (eläinlääkärille) kontrolloidun lääkityksen käyttöön, 1.1.2015
Lääkkeenantolomake 1, 1.1.2018
Lääkkeenantolomake 2, 1.1.2018
Opas lääkkeet, ravintolisät ja -aineet, 1.1.2016