Metsäkartanon ja Lieksan valjakkoreitit

Metsäkartan koiravaljakkoreitit

Metsiksellä uusille urille!

Rautavaaran Metsäkartanolla on mahdollisuus päästä ajamaan valjakoilla aivan uudella reittiverkostolla. Vuoden 2013 ja 2014 aikana Metsäkartanolle rakennettiin n.36km uutta talvireitistöä yhteistyössä Valjakkourheilijoiden liiton kanssa. Verkostomainen reitistö mahdollistaa lukuisat erimittaiset reittivaihtoehdot. Reittien profiilit on suunniteltu erityisesti koiravaljakoiden treenaukseen ja kilpailutoimintaan soveltuviksi. Moottorikelkkailu reiteillä on kielletty. Kilpailujen ulkopuolella reitit ovat myös retkihiihtäjien käytössä mikäli ei toisin ilmoiteta.

Reitistön rakenne ja käytön hinnat käyvät ilmi esitteestä ja kartasta. Reittejä kunnostetaan kulloisenkin lumitilanteen ja käyttötarpeen mukainen määrä. Tiedotamme reittitilanteesta Metsäkartanon netti- ja Facebook-sivuilla.

Tervetuloa harrastamaan Metsäkartanolle!

Lataa esite/hinnasto tästä! (pdf)

Lataa kartta tästä! (jpg)

Lieksan valjakkoreitit

Lieksaan on rakennettu vuosien 2013–2014 aikana noin 200 kilometriä reittejä koiravaljakkoretkeilyn ja kilpailujen käyttöön. Reitistö perustuu Lieksan halki kulkevaan Karhunpolun retkeilyreittiin, paikallisiin koravaljakkouriin sekä näiden yhdysuriin moottorikelkkauralla. Koiravaljakoiden ja moottorikelkkojen yhteisurat on raivattu 4 m leveiksi. Ruunaan koskikierrokselle perustettiin yhteiskäyttöura, jossa reittinä on 33 km ja 45 km ja se on merkattu virallisin IFSS:n reittimerkein. Koskikierroksella järjestetään vuosittain MD koiravaljakkoajot. Reitin eteläpäähän, Patvisuon luonnonsuojelualueelle, linjattiin koiravaljakkoreitti, joka liitettiin Patvinsuon käyttö ja hoito -suunnitelmaan. Reitin varrella on majoitusliikkeitä Hatunkylässä, Ruunaalla ja Jongunjoen kylissä. Reitillä on myös kaksi autiotupaa, joissa on valjakkoparkit ja lukuisia laavuja. Vääräkoskelle Häähnijoelle rakennettiin laavu, jossa on koiraparkit. Laavu sijaitsee karhunpolun vaellusreitin varrella ja on kesät ja talvet vaeltajien käytössä. Reitistön pääasiallisia käyttäjiä ovat talvella koiravaljakkoharrastajat ja kesällä vaeltajat ja pyöräilijät. Karhunpolun vaellusreitti soveltuu suurimmaksi osaksi myös hiihtoon ja koirapyöräilyyn. Reitistä on laadittu reittiasiakirjat ja turvallisuusasiakirja (.pdf, 11 Mt).

Reitin tavoitteena on lisätä harrastusliikuntaa karhunpolun vaellusreitillä ja talven 2015 kokemusten perusteella valjakkoretkeily onkin kovassa kasvussa. Samalla myös Lieksalaisten koiraharrastajien retkeily on lisääntynyt itärajalla. Reiteillä järjestetään Ruunaan MD-ajon lisäksi, 300 km pitkänmatkan maratonajo sekä valjakkokauden alussa Jongunjoella retkiviikonloppu ja treenikilpailu valjakkoajossa.

Hanketta ovat olleet tukemassa: Euroopan maaseudun kehittämisrahasto, Vaara karjala leader, Carelian Eastpoint ry, Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry, Metsähallitus / Talousmetsä- ja luontopalvelut, KoliHusky, Ruunaan Matkailu Ky, Pohjolan Tähti Oy, Taigamaja, Active-Carelia, Nurmijärven luonto- ja eräkeskus Oy, Erästely Canoe & Outdoors.

Reittikartat, info ja asiakirjat löytyvät Carelian Eastpoint ry:n nettisivuilta koiravaljakkoreitit-osiosta. Reitti kokonaisuudessaan näkyy pääsivulla ja reitin eri osuuksilla on omat karttansa.

Reitti-infot ja kartat