Etusivulle
NomeNordicSkijoringCanicrossBikejoringRigracingCompetitions
Discussion FoorumManagementCalendarSell&BuyValjakkourheilu magazineMaterial breefcase

Lajiesittely

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

[ Valjakkourheilussa käytettyjä koirarotuja ]

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Valjakkourheilu perustuu koiran ja ihmisen yhteistyöhön. Valjakkourheilu jakaantuu talvi- ja sulan maan lajeihin. Perinteisesti valjakkourheilu on mieletty talvilajiksi, jonka kolme eri muotoa ovat valjakkoajo (nome style), valjakkohiihto (pulka style) ja uusimpana valjakkohiihtoa sivuavana omana lajinaan on koirahiihto (skijoring). Koirahiihto eroaa valjakkohiihdosta vain siinä, ettei koira vedä pulkkaa. Sulan maan lajit (offsnow) koirajuoksu (canicross), koirapyöräily (bikejoring) ja kärryajo ovat vasta viimeisen parin vuoden aikana nousseet tasaveroisiksi talvilajien rinnalle ja valjakkourheilusta on niiden myötä tullut ympärivuotista toimintaa.

Valjakkoajo on lähtöisin Alaskasta ja Kanadasta, jossa koiravaljakkoja käytettiin tavaran kuljettamiseen vaikeissa olosuhteissa. Käytetyt koirat olivat arktisia koiria kuten siperianhuskyja, alaskanmalamuteja, samojedinkoiria, eskimokoiria tai grönlanninkoiria. Nykyään kilpaluokissa käytettävät koirat ovat pääsääntöisesti alaskanhuskyja, lyhytkarvaisia saksanseisojia, pointtereita tai näiden risteytyksiä. Pidemmillä matkoilla kilpaillaan myös siperianhuskyilla.

Valjakkohiihto on sen sijaan lähtöisin Norjasta ja Ruotsista. Kilpailuissa ehdottomasti suosituin rotu on lyhytkarvainen saksanseisoja, mutta mukana on myös jonkin verran muita lintukoiria tai niiden risteytyksiä sekä dobermanneja ja suursnautsereita. Saksanpaimenkoirat ja belgianpaimenkoirat etenkin malinois ja groenendael ovat myös näkyvästi esillä omassa eri luokassaan.

Koirahiihto on erittäin suosittua eteenkin Amerikan mantereella, jossa se on pääsääntöisesti ainoa koiran kanssa hiihdettäessä käytettävä tapa. Koirahiihtoon sopivat samat rodut kuin valjakkohiihtoon tai valjakkoajoon. Se sopii hyvin myös hennommille ja pienemmille roduille, sillä koiran ei tarvitse vetää pulkkaa.

Sulan maan lajeja harrastetaan joka puolella maailmaa: Euroopan joka kolkassa, Amerikassa, Kanadassa ja yksittäisillä alueilla Etelä-Afrikassa ja Venäjällä. Uusia valjakkourheilun harrastajia on ilmaantunut myös Uudesta-Seelannista, Australiasta, Argentiinasta, Perusta ja Chilestä. Kilpailutaustaltaan sulan maan lajit ovat uusia, vaikka esimerkiksi kärryillä ajoa on harrastettu iät ja ajat valjakkokoirien treenaamiseen ennen lumien tuloa. Sulan maan lajeissa ensimmäiset MM-mitalit jaettiin vuonna 2002 ja EM-mitalit vuonna 2004. 

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Valjakkourheilu Suomessa

Suomessa valjakkourheilun kilpailutoimintaa organisoi Suomen Valjakkourheilijoiden Liitto ry (VUL). Se perustettiin v. 1986 valtakunnalliseksi kenneltoiminnasta riippumattomaksi liikuntajärjestöksi, jonka tehtävänä on luoda edellytyksiä kasvavalle valjakkourheilulle sekä kilpaurheiluna että muuna harrastuslajina. VUL:n toiminnan tarkoituksena on edistää ja kehittää valjakkourheilua sekä toimia valjakkourheilun alalla toimivien jäsentensä valtakunnallisena liittona. Liittoon kuuluu kaiken kaikkiaan noin 10 000 jäsentä, jotka edustavat n. 40 eri seuraa.

Talvella kilpailuja järjestetään lähes joka viikonloppu joulukuun puolivälistä huhtikuun alkuun ja aktiivisesti kilpailevia valjakoita löytyy Suomesta n. 200. Sulan maan kilpailukausi on syyskuun alusta joulukuun puoliväliin. Koirajuoksijoiden, -pyöräilijöiden ja kärryajajien harrastajamäärät ovat lajien uutuudesta johtuen vielä kasvussa, mutta ovat vielä toistaiseksi alempia kuin talvilajien harrastajamäärät. Monissa vähälumisissa maissa sulan maan lajien harrastajamäärät ovat huomattavasti suurempia kuin talvilajien. Suomen suht hyvälumiset talvet ainakin Keski-Suomesta ylös päin taannevat sen, että Suomessa valjakkourheilua voi harrastaa ympärivuotisesti.

Valjakkohiihtopuolella kilpailuja järjestää myös Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL). Näissä kilpailuissa kilpailtaessa tulee koiran olla rekisteröity ja hiihtäjän tulee kuulua johonkin SPKL:n kuuluvaan seuraan. Moni rekisteröidyn koiran omistava valjakkohiihtäjä kilpaileekin sekä VUL:n että SPKL:n kilpailuissa. Netistä SPKL löytyy osoitteesta http://www.palveluskoiraliitto.fi/

Sulan maan kilpailut organisoidaan kaikki VUL:n toimesta. Koirajuoksun ensimmäiset SM-kilpailut pidettiin syksyllä 2004 ja vuotta myöhemmin oli koirapyöräilyn ja 4-k kärryluokan ensimmäisten SM-kilpailujen vuoro.

Valjakkourheilua voi harrastaa myös omaksi ilokseen, jos ei kilpaileminen kiinnosta. Yhteinen harrastus perheen nelijalkaisen hännänheiluttajan kanssa lujittaa entisestään koiran ja omistajansa suhdetta olkoon tavoitteena sitten maailman mestaruus tai pelkkä omaksi ilokseen harrastaminen. Suosittelen lämpimästi muillekin tämän vauhdikkaan lajin kokeilemista.

Sivun alkuun

Kati Kettumäki

VUL postimyynnistä valjakkourheiluvarusteet

 

Yhteistyössä mukana:

veikkaus.JPG (6644 bytes)
Valjakkourheilukin saa tukea veikkausvaroista