Antidoping-asiaa vuodelle 2023

ANTIDOPING-KOULUTUKSET 2023

Liitto järjestää vuoden 2023 aikana kaksi antidoping-koulutusta, jotka on tarkoitettu ihan kaikille lajia harrastaville ja niiden käymistä suositellaan vahvasti kaikille. Maajoukkueurheilijoille koulutuksen käyminen on pakollinen ja lisäksi heidän tulee huolehtia että Puhtaasti Paras- ja Reilusti Paras -verkkokoulutukset ovat voimassa ennen maajoukkuetehtäviin osallistumista.

HUOM! ilmoituksesta poiketen SuomiSportissa voi ilmoittautua voi tapahtuman alkamiseen saakka. Ei enää tapahtuman alettua.

Eli ilmoittautuminen on auki 19.8. klo 9.00 saakka.

 

LIITTO ETSII UUSIA KOIRIEN DOPING-TESTAAJIA

Suomen valjakkourheilijoiden liitto etsii toimihenkilöitä koirien dopingtestiavustajan koulutukseen. Mikäli olet kiinnostunut koulutuksesta, lähetä avoin hakemus ja cv osoitteeseen antidopinginfo (ät) vul.fi ja tiedoksi hallitus (ät) vul.fi

Hakuaika: 15.6.-31.7.2023

Dopingtestaajat ovat tärkeä osa dopingvalvontajärjestelmää. Dopingtestaajat suorittavat koirien dopingtestejä antidopingorganisaatioiden toimeksiannosta. IFSS kouluttaa ja myöntää dopingtestaajavaltuutukset testaajilleen. Koirien dopingtestaajista osa on terveydenhuollon ammattilaisia.Tällä hetkellä Suomessa on 1 koirien dopingtestaaja. Dopingtestaajien kanssa testiryhmän muodostavat dopingtestiavustajat, jotka voivat kouluttautua edelleen dopingtestaajiksi suorittamalla IFSS:n koirien dopingtestaajan kokeen.

Antidopingorganisaatio (IFSS) on hyväksynyt, kouluttanut ja valtuuttanut koirien dopingtestaajat vastaamaan dopingtestauksen käytännön suorittamisesta ohjeiden mukaisesti. Dopingtestiryhmän jäsenten tehtävät vaihtelevat. Dopingtestaaja on aina vastuussa testitapahtumasta. Hän varmistaa näytteenoton menettelytapojen luotettavuuden, turvallisuuden ja yhdenmukaisuuden sekä näytteiden tunnistettavuuden ja siten myös testitulosten pätevyyden ja luotettavuuden. Tärkeää on myös varmistaa urheilijoiden oikeuksien toteutuminen hyvässä yhteistyössä. Dopingtestiavustajat avustavat dopingtestaajaa testitilanteessa, toimivat testikutsunesittäjinä sekä näytteenannonvalvojina.

Dopingtestaajan ja dopingtestiavustajan roolissa on tärkeää ymmärtää työn luottamuksellisuus. Dopingtestiryhmän jäseniä sitoo sopimukseen perustuva ehdoton vaitiolo.

Dopingtestaushenkilöstön kriteerit

Dopingtestaajien ja dopingtestiavustajien tulee olla täysi-ikäisiä. Valittaessa uusia dopingtestaajia koulutukseen huomioidaan myös seuraavia asioita: mahdollinen aiempi toiminta antidopingtoiminnassa, koulutustausta, kielitaito ja testausmahdollisuus.