Eastpoint Open 2013 pitkän matkan SOC ja SM-kilpailu

Osallistujia oli 13, mikä oli hieman enemmän kuin edellisen vuoden Suomen mestaruuskilpailuissa. Pitkän matkan suosio onkin kasvanut tasaisesti ja Lieksa on vakiinnuttanut paikkansa kilpailuiden pitopaikkana. Aktiivinen paikallistoiminta ja hyvät urat mahdollistavat kilpailuiden järjestämisen vuodesta toiseen. Lieksasta löytyy mm. eläinlääkäri Mervi Saviranta, joka innostunut lajista ja on osallistunut kilpailuiden järjestämiseen talkoohengessä.

Avoimessa luokassa osallistujia oli seitsemän, joista neljä pääsi maaliin. Luokan voitti kuusamolainen Skotlantia edustava Philip Ross. Luokan voittajan keskituntinopeus oli 16,6 km tunnissa. Toiseksi luokassa tuli Alexander Schwarz ja kolmanneksi Jussi Pietikäinen. Rajoitetun eli kahdeksan koiran luokan voittaja oli Ronny Wingren, Ronny ajoi kilpailun nopeinta valjakkoa keskituntinopeuden ollessa huikeat 18,5 km/h. Ronny onkin yksi vahvimmista ennakkosuosikeista maaliskuun alussa ajettavassa Finnmarksløpetissa. Toiseksi luokassa tuli myös vahvalla suorituksella Daniel Schwarz. Kolmas rajoitetussa luokassa oli Jaakko Raunio. Kilpailun tulokset löytyvät seuraavan linkin kautta.

Kilpailussa oli maittavat palkinnot. Kilpailua sponsoroi MUSCH ja palkintojen arvo oli yhteensä 4000€, mikä on omaa luokkaansa suomalaisessa valjakkourheilussa. Palkinnot menivät SOCin palkintosijoitusten mukaan kolmelle ensimmäiselle. Avoimen luokan voittaja sai 1200€ arvoisen lahjakortin ja rajoitetun luokan voittaja 800€ arvoisen lahjakortin. Lisäksi kilpailun eläinlääkäri palkitsi Pia Iso-Mursun 500€ arvoisella lahjakortilla, VET-palkinto oli jaossa Suomessa ensimmäistä kertaa.

Pitkän matkan kilpailuiden määrä on kasvanut Pohjoismaissa lajin suosion myötä ja lähes jokaiselle viikonlopulle löytyy oma kilpailu. Jatkossa kilpailijamäärien kasvattaminen Suomessa edellyttää kilpailun arvostuksen kasvattamista, mikä ei ole helppo tehtävä ja vaatii pitkäjänteistä työtä kilpailuiden järjestäjiltä. Suomalaisen pitkän matkan lajin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että lajin aloittavilla harrastajilla on mahdollisuus päästä tutustumaan lajin saloihin maan sisällä. Kilpailtaessa ulkomailla kustannukset ovat huomattavasti korkeammat, sisältäen korkeammat osallistumismaksut, matkat, majoituksen jne. Lajin opetteleminen ei onnistu muuten kuin kilpailemalla, mm. tarkastuspisterutiinit, ajovauhdin rytmittäminen jne. Ehkä tarvitaan lisää panostusta markkinointiin ja enemmän avointa tietoa treenaamisen perusteista niin, että aloittelevat harrastajat uskaltavat osallistua kilpailuihin. Treenimäärien ei tarvitse olla tähtitieteellisiä. Kilpaileminen voitaisiin myös nähdä Suomessa oppimistapahtumana aloitteleville harrastajille. Mm. Norjassa osallistuu huippujen ohella iso joukko aloittelevia harrastajia kilpailuihin, jotka eivät kilpaile ”veren maku” suussaan, vaan asioiden opettelu ja maaliin pääsy valmiilla urilla on useimmille jo se ”iso juttu”.