IFSS:n päivitetyt säännöt käyttöön syksyn kilpailukaudelle

IFSS:n päiviteyt kilpailusäännöt (6/2016) otetaan käyttöön Suomessa 1.9.2016 alkaen.

Jokaisen kilpailuihin aikovan tulee tutustua sääntöihin ennen kilpailuja.

Säännöt löytyvät täältä

IFSS:n kilpailusääntöjen keskeiset muutokset – koonnut Aija Mäkiaho

Kesäkuussa 2016 IFSS lanseerasi uudet säännöt. Suurimpana muutoksena on tehdyt muutokset sääntörikkomusten rangaistuksiin.

Aiemmissa säännöissä rangaistuksena ollut huomautus poistui kokonaan.

Voimassa olevat rangaistukset:

  1. Suullinen varoitus: pienestä tai huolimattomuuden aiheuttamasta sääntörikkomuksesta, joka ei anna säännön rikkojalle mitään merkittävää hyötyä tai aiheuta haittaa kanssakilpailijoille ja sitä ei voida pitää vahingollisena valjakkourheilulle
  1. 15 s aikarangaistus: Tuottamuksellinen sääntörikkomus, mutta ei niin vakava, että antaisi syyn hylkäykseen.
  1. Hylkäys: Jos kilpailija tahallisesti tai suurella huolimattomuudella rikkoo kilpailusääntöjä saaden siitä itse hyötyä tai aiheuttaen toisille kilpailijoille haittaa. Hylkäys myös lisäksi toistumistapauksissa, kun kilpailija jo saanut varoituksen tai 15 sekunnin rangaistuksen samasta tai samalaisesta rikkomuksesta tai kilpailija toistuvasti rikkoo sääntöjä osoittaen olevansa kykenemätön tai haluton noudattamaan kilpailusääntöjä. Kilpailija tulee hylätä, jos hän pahoinpitelee koiraa apuvälineen kanssa tai ilman.

Uutena on siis tuo 15 sekunnin rangaistus. Tämä aikarangaistus on erityisen merkittävä kilpailtaessa sulanmaan lajeissa ja sprintissä sekä ajossa, että hiihdossa. Sen merkitys ei ole vastaavaa luokkaa kilpailtaessa MD tai LD-matkoilla.

Ikä määritelmä muuttui jälleen. Käytännössä on palattu entiseen kahden vuoden takaiseen määritelmään kilpailijan iästä. Nyt ikä tarkastellaan kilpailukauden jälkeen 31.12. Tulevalle kaudelle 2016-2017 tarkastelupiste siirtyi käytännössä eteenpäin: 31.12.2017 .

IKÄ: Kilpailijan iäksi katsotaan sama koko kilpailukauden ajan. Se on ikä, jonka kilpailija täyttää 31. joulukuuta kilpailukauden päättymisen jälkeen.  Myös koiran ikämääritelmä on vähän muuttunut. Koiran ikä määräytyy sen mukaan, kuinka vanha se on ensimmäisenä kilpailupäivänä

Koirien osallistumisminimi-ikää on lisätty valjakkoajossa Sp2-luokkaan 18 kuukautta.

Määritelmissä on määritelty tarkemmin RNB: rekisteröity arktinen rotu  koirat tunnetuista rekikoiraroduista (Siperianhusky, Alaskanmalamuutti, Samojedikoira, Grönlanninkoira), jotka ovat rekisteröity yhdessä seuraavista rekistereitä pitävissä organisaatoissa F.C.I. (Fédération Cynologique Internationale), CKC (Canadian Kennel Club), AKC (American Kennel Club) or KC (British Kennel Club)

Osallistumista eri ikäluokkiin samassa kilpailuissa on kevennetty, jatkossa kielto osallistua sekä juniori, että aikuisten sarjaan tai aikuisten ja veteraanisarjaan koskee vain MM tai EM-kilpailuja

Nuorten luokka voidaan järjestää erillisenä, jos on kolme (3) osallistujaa luokassa. Sen sijaan veteraanisarjoihin tulee olla 5 osallistujaa..

Käsiajanotto tulee tehdä 1/1 yhden sekunnin tarkkuudella. Sähköisessä ajanotossa käytetään 1/10 sekunnin tarkkuutta. Pyöristyksiä aikaan ei tule tehdä mihinkään suuntaan.

Massalähdössä, ylimääräisten avustajien käyttäminen on sallittua, mutta näiden tulee poistua lähtöalueelta 30 sekuntia ennen starttia.

Pakolliset varusteet:

  • Kypärä on pakollinen junioriluokissa ja Sp4 yhteislähtökilpailussa.
  • Yleisesti 2-koiran luokissa on käytettävä kaulaseisinkiä
  • Vetonarun pituus: Koirahiihto, pulkka, koirajuoksu, koirapyöräily, 1- ja 2-koiran kärryluokat: 2 m ja enintään 3 m. Vetonarun kilpailijan puoleisessa päässä on kiellettyä olla minkäänlaista metallikoukkua tai metallirengasta. (Koirapyöräilyssä vetonaru voi olla kiinnitettynä kilpailijaan, mutta tuo mitta 2 m enintään 3 m mitataan pyörän etuosasta). Joten nyt kilpailijat on aika tarkastaa vetonarujen pituus sääntöjen mukaiseksi! Ainakin viime kaudella näkyi aika monta liian pitkää narua.
  • Kärryajossa ( DR4, DR6, DR8) pakolliseksi varusteeksi on määrätty sieppausköysi n. 3 m, jonka tulee olla kärryssä kärryn paikallan pitämistä tai kiinnittämistä varten

Viestin vaihtoa on säännöissä tarkennettu: Kilpailija henkilökohtaisesti luovuttaa koiran mahdollisimman pian maaliviivan jälkeen joukkueen avustajalle. Koira ei saa olla vapaana missään kohtaa. Joukkueen avustajan tulee huolehtia koirasta.

Koirahiihdon yhteislähdön rangaistussääntöä on tarkennettu: Jos kilpailija ei pidä koiraansa kiinni lähtöladulla annetaan hänelle varoitus. Jos tässä tilanteessa toinen kilpailija joutuu pysähtymään tai viivästyy, sääntöjen rikkojalle pitää antaa 15 s rangaistus tai hänet pitää hylätä

Sulanmaan viestiin on lisätty vaihtoehdoiksi eri lajeja. Varmasti arvokilpailuissa jatkossa on viesti, jossa osuuksina ovat koirajuoksu, 1-koiran kärryajo ja koirapyöräily.

Alla osallistumisikätaulukot eri luokkiin:

2016-2017 on snow iät 2016-2017 dryland iät