Antidoping

Tältä sivulta löydät tietoa liittyen antidoping-toimintaan ja -sääntöihin.

Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry:n antidopingohjelma sekä koirien antidopingohjelma on julkaistu 25.11.2015.

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry vastaa ihmisurheilijoiden dopingvalvonnasta Suomessa. ADT tekee dopingtestejä, kouluttaa sekä toimii aktiivisesti kansainvälisten ja suomalaisten yhteistyökumppanien kanssa.

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelo löytyy ADT:n sivuilta ja perustuu Maailman Antidopingtoimisto WADA:n julkaisemaan luetteloon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä.

AJANKOHTAISTA 29.9.2015: 4-amino-2-metyylipentaani, urheilussa kielletty piriste

Koirille IFSS on julkaissut uudet listat kielletyistä aineista ja menetelmistä 1.1.2015. Lomakkeet ja ohjeet löytyvät alapuolelta.

IFSS Anti-Doping Commitean kokoonpano Anne-Grethe Saetrang (head of ADC, DCO), Caroline Griffitts ja Monica Pacheco (vets, veterinary questions, Prohibited List, TUEC for dogs, Aija Mäkiaho (DCO, medical questions, human TUEC for athletes, contact to WADA/ADAMS) Marianne Lund (DCO, education New DCO, education Federations)

Lääkkeenantolomake 1, täytettävä kun kontrolloidusti eläinlääkärin valvonnassa annetaan lääkkeitä, lomake oltava mukana kilpailuissa.

Lääkkeenantolomake 2, täytettävä, kun eläinlääkärin valvonnassa annetaan tyroksiinilääkitystä koiralle. Tällä lomakkeella haetaan koiralle määräaikainen kilpailuoikeus IFSS:n antidopingkomitealta.

Opas lääkkeet, ravintolisät ja -aineet – tämä on vain opas (ei määräys) ja sisältäen ohjeita tiettyjen tuotteiden käyttöön.

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien tulee huomioida, että kilpailumaan kansallinen antidopingohjeisto voi olla tiukempi, kuin kansainvälinen ohjeisto. Kohdemaan kansallinen ohjeisto on AINA se, mitä tulee noudattaa (mm. Ruotsin ohjeistus on huomattavasti tiukempi, kun IFFS:n määräykset). Muista selvittää ohjeet ennen kuin koiraa lääkitään, jos suunnittelet kilpailumatkaa!

Tiedosto:
Dopingnäytteenotto-ohjeet koiralle step by step, suomeksi, 10/2017
Antidopingsäännöt kilpailijoille, 1.1.2015
Antidopingsäännöt koirille, 1.1.2015
Lista kielletyistä aineista ja menetelmistä koirilla, 1.1.2015
Lista kontrolloidusti eläinlääkärin valvonnassa käytettävistä koirien lääkeaineista, 1.1.2015
Lääkkeenantolomake 1, 1.1.2015
Lääkkeenantolomake 2, 1.1.2015
Toimintaohje (eläinlääkärille) kontrolloidun lääkityksen käyttöön, 1.1.2015
Opas lääkkeet, ravintolisät ja -aineet, 1.1.2015