Koiravaljakkourheilu harrastuksena

Valjakkourheilun talvilajit

Lue tästä lyhyt koirahiihto-opas aloittelijoille

Perinteisesti valjakkourheilu on mielletty enemmän talviurheiluksi, jonka kaksi eri muotoa ovat valjakkoajo (nome style) ja valjakkohiihto (nordic style). Valjakkohiihdossa on kolme eri tyyliä: valjakko- eli pulkkahiihto (pulka style), koirahiihto (skijoring) ja yhdistetty (combined). Kilpailuja kaikissa talvilajeissa järjestetään ympäri Suomen joulukuusta huhtikuulle lumitilanteesta riippuen. Kilpailutarjontaa voi käydä katsastamassa osoitteessa www.vul.fi/kalenteri. Klikkaa ja lue alla oleva esittely, joka opastaa valjakkourheilun talvilajien pariin ja kertoo harrastuksessa tarvittavista varusteista. Katso myös aloittelijoita varten kirjoitettu lyhyt koirahiihto-opas.

Lue tästä esittely valjakkourheilun talvilajeista

Valjakkourheilun talvilajeja

Valjakkourheilun kesälajit

Valjakkourheilun sulan maan lajit (offsnow) ovat koirajuoksu (canicross), koirapyöräily (bikejoring) ja kärryajo (rig).  Sulan maan lajit ovat vasta viimeisten vuosien aikana nousseet Suomessa tasaveroisiksi talvilajien rinnalle ja ovat suosiossa jopa ohittaneet ne. Samalla valjakkourheilusta on niiden myötä tullut ympärivuotista toimintaa. Valtaosa valjakkourheilun sulan maan lajien kilpailijoista kilpailee talvisin valjakkohiihdossa tai -ajossa. Sulan maan lajit ovat lähtöisin Euroopan vähälumisemmilta seuduilta, ja ne ovat siellä erittäin suosittuja. Alla oleva esittely opastaa valjakkourheilun kesälajien pariin ja kertoo harrastuksessa tarvittavista varusteista.

Lue tästä esittely valjakkourheilun kesälajeista

Valjakkourheilun kesälajeja

Vetovaljaiden hankinta koiralle

Valjakkourheiluun tarvitaan minimissään koiran lisäksi hyvät vetovaljaat. Älä vedätä koiraa kaulapannasta, vaan hanki sille sopivat, hyvin istuvat vetovaljaat. Jälki-, talutus- yms. valjaat eivät sovi vedätykseen. Edullisimmat vetovaljaat ovat ns. huskyvaljaat, jotka on valmistettu nailonnauhasta ja pehmustettu kaula-aukosta ja rinnan alta, jotkut mallit sivultakin. Alla oleva esittely opastaa valjakkourheilussa tarvittavien valjaiden hankinnassa.

Lue tästä valjakkourheiluvaljaista ja niiden valinnasta

Valjakkourheiluvaljaat

Alta voit katsoa harrastajien kuvaamia videoita kesä- ja talvilajeista.

Valjakkourheilun kesälajeja:

Jukka-Pekka Ahonen: Canicross (koirajuoksu) in forest

 

Jori Heinonen: Siberian husky brothers Meirami & Salvia letting out some steam

 

Ville Halme: Brutus ja Armi treenaa, pienetki pystyy

 

Annaleena Ylitalo: Koirapyöräilyä pimeässä

 

Valjakkourheilun talvilajeja

Kooste Suomen Rautavaaran talvilajien EM-kilpailuista 2014: kuvaaja Korpipaja

 

HappyHounds – Merry x-mas 2013 – valjakkoajoa Vindelälvsdragetissa: kuvaaja Tiina Hakala