Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry – liittokokous 2023

Valjakkourheilijoiden liiton liittokokous järjestetiin 16.4.2023 Jyväskylässä sisältäen sääntömääräiset asiat. Liiton puheenjohtajaksi valittiin Sampsa Mäki-Arvela ja varapuheenjohtajaksi Noora Waltari. Liittosihteerinä jatkaa Niina Konttaniemi. Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Pekka Niemi, Sonja Heinonen, Ville Rakkolainen ja Pinja Rantasalmi. Hallituksessa jatkavat Lauri Kivioja, Tuomo Niittylahti, Niina Konttaniemi ja Jenna Kanko.
Kokouksen puheenjohtajana toimi Kari Tolkkila. Paikalla oli 13 henkilöä ja 12 seuraa, joilla oli yhteenä käytettävissä 53 ääntä.
Alla tiivistelmä sääntömuutoksista:
  • Selkiytettiin ulkomaalaisten, kaksoiskansalaisten ja eri maassa asuvien suomalaisten kilpailuoikeutta VUL:n kisoissa. -SUEK:in sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edellyttämä, helmikuussa 2023 voimaan tullut VUL:n antidopingohjelma ja kilpailumanipulaation torjunta ohjelma edellyttää muutoksia kilpailusääntöihin. Nämä muutokset lisättiin.
  • Kilpailujen järjestämistä koskevaan kohtaan esitetään kirjattavaksi vakiintunut käytäntö mahdollisesta nopeutetusta kilpailujen hakumenettelystä.
  • Suositus koirien rokottamisesta kennelyskärokotteella parantaa koirien terveyttä ja ennaltaehkäisee kennelyskän leviämistä kilpailujen kautta laajemmalle. -Nuorten kilpailutoimintaa ja kilpailumahdollisuuksia esitetään kehitettävän neljällä eri sääntömuutoksella, jotka madaltavat osallistumiskynnystä, tuovat uusia luokkia nuorten ulottuville, mahdollistavat turvallisen edistymisen yhden koiran luokasta neljän koiran luokkaan ja edelleen isompiin luokkiin ja pidempiin matkoihin.
  • Sp1-luokan potkukelkan teknisiin vaatimuksiin esitetään tarkennuksia materiaalien ja jalasten osalta.
  • MD4 luokan kokonaismatkan ylärajaa esitetään laskettavan 240 kilometristä 120 kilometriin.
  • SM-kilpailuja koskevissa muutoksissa esitetään SM-arvoa Sp2-luokkaan, koirajuoksun SM-kilpailua kaksipäiväiseksi kilpailuksi ja MD6 SM-kilpailun avaamista 16-vuotiaille.
  • Valjakkohiihdossa esitetään siirryttävän noudattamaan IFSS:n sääntöjen mukaisia kilpailumatkoja ja kansalliset matkat poistuisivat käytöstä.
  • Yhden ja kahden koiran harrastusluokkien järjestämistä koskeva sääntökohta on lisätty hiihdon ja sulanmaan sääntöihin. -Harrastusluokat ovat vakiinnuttaneet paikkansa tapahtumissa, mutta niitä koskevat säännöt puuttuvat. Säännöt lisätty. -Tuomareiden koulutukseen esitetään lisättävän vähintään yksi harjoittelukerta kansainvälisen tuomarin alaisuudessa.

Lisää liittokokouksesta ja valituista henkilöistä voit lukea seuraavasta Valjakkourheilulehdestä toukokuussa.