Talvilajien EM-kilpailut, 22. – 25.2.2018, Millegrobbe Alpe Cimbra – Trentino, Italia

Vuoden 2018 talvilajien sprintin ja keskimatkojen Euroopanmestaruuskilpailut järjestetään Italian Millegrobbe Alpe Cimbrassa – Trentinossa 22. – 25.2.2018

KILPAILUJEN NETTISIVUT LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ

IFSS:n SIVUILTA LÖYTYY TIETOA KILPAILUISTA

Tulokset kuvina tekstin alla ja lisäksi TULOKSET LÖYTYVÄT FACEBOOKISTA

SUNNUNTAI, KOLMAS KILPAILUPÄIVÄ

VESA-PEKKA LEHTOMÄELLE EM-KULTAA 8-KOIRAN VALJAKKOAJON SPRINTISSÄ!!!

Kisojen päätöspäivä valkeni sateisena ja kylmänä. Pakkasta oli -7 mutta taivaalta satoi jäätävää vesitihkua. Taas kerran oli erilainen keli suksien voitelua silmällä pitäen. Hiihtäjien ensikommenteista olivat kuitenkin ”nyt on luistava keli”.

Päätöspäivän ensimmäinen startti oli viestikilpailu, jossa hiihdetään kaksi ensimmäistä osuutta ja ankkuriosuus on neljän koiran valjakolla. Suomen viestinviejät olivat Vesa-Pekka Jurvelin, Tuomas Notko ja Antti Mäkiaho. Avausosuudelle lähdettiin yhteislähdöllä jossa Vesa-Pekka sai hyvän startin ja lähti latu-uralle viidentenä. Norjalaisten ja tsekkien vauhti on ollut näissä korkeuksissa koko kisojen ajan omaa luokkaansa ja niin ne nytkin karkasivat muulta joukolta. Vaihtoon Suomi tuli noin puoli minuuttia kärjen perässä ja Suomen viestiä lähti viemään Tuomas Notko. Tuomas ajoi edellä lähteneen joukkueen kiinni ensimmäisen puolen kilometrin matkalla. Antti Mäkiaho lähti ankkuriosuudelle takaa-ajamaan edellä lähteneitä. Matkan loppuosuudella Antti ohitti Itävallan joukkueen jonka koira kävi Antin johtakoiran päälle. Onneksi Antin koiralle ei tullut näkyviä vammoja mutta tässä rytäkässä toinen joukkue pääsi Suomen ohi. Loppukirikamppailussa Antti päihitti Puolan joukkueen. Suomen joukkue jätti protestin Itävallan joukkueen toiminnasta. Itävallan kuski sai varoituksen. Suomen lopullinen sijoitus oli viides.

Kuuden koiran luokassa oli kolmas ja viimeinen kilpailupäivä. Riitta Kempe oli kahden kilpailupäivän jälkeen kuudentena. Täydellisellä suorituksella Riitalla olisi ollut mahdollisuus pronssimitaliin. Harmittavasti Riitan johtajakoira ei vetänyt kunnolla ja Riitta joutuikin vaihtamaan johtajakoiraa pian lähdön jälkeen. Riitta piti kuitenkin kuudennen sijan loppusijoituksessa. Kilpailun jälkeen Riitta totesi koirien olevan hieman väsyneitä ja epäili sen johtuvan korkeasta ilmanalasta.

8-koiran luokassa Suomen Vesa-Pekka Lehtomäellä oli kahden ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen reilu johto. Vesa-Pekka lähti luokan ensimmäisenä ja maalissa odotettiin jännittyneenä V-P:n saapumista maaliin ja kun tuttu hahmo alkoi näkyä maalisuoralla, uskallettiin maalissa alkaa tuulettamaan. Maaliin Vesa-Pekan koirat tulivat hyvävoimaisina ja kovalla vauhdilla. Tuloksena oli ylivoimainen Euroopan Mestaruus tässä luokassa. 

Kisojen päätöskilpailuna oli neljän koiran valjakkoajon yhteislähtö. Suomen Antti Mäkiaho starttasi kisaan eturivistä ja pääsi hyviin asemiin lähdön jälkeen. Kisa sujui hyvin koko matkan ja noin 800 m ennen maalia Antti oli neljäntenä. Tässä vaiheessa muutama takaa tuleva valjakko meni ohi ja Antin loppusijoitus oli yhdeksäs. Antti epäili että aamun viestikilpailu painoi koirien jaloissa.

Illan palkintojenjaossa kajahti komeasti Maamme-laulu Vesa-Pekka Lehtomäen kunniaksi. Erot kärkeen varsinkin hiihtoluokissa olivat yllättävän suuria. Tähän lienee syynä kisapaikan noin 1500 m korkeus johon suomalaiset koirat ja urheilijat eivät ole tottuneet. Lähempänä merenpinnan tasoa olleissa kisoissa Suomalaiset voittavat tai ovat paljon lähempänä ajallisesti. Kisojen järjestelyt toimivat pienten alkuvaikeuksien jälkeen hyvin. Tulospalvelu oli kuitenkin heikkoa koko kisaviikonlopun ajan. Ilmapiiri kisoissa olinkaikinpuolin hyvä, ihmiset olivat hyväntuulisia ja auttavaisia. Suomen joukkueessa vallitsi hyvä ja toisia kannustava ilmapiiri.

LAUANTAI, TOINEN KILPAILUPÄIVÄ, JOUKKUEENJOHTAJAN KUULUMISET

Kisojen toinen kilpailupäivä. Aamu valkeni aurinkoisena. Lämpötila alkoi nousta melko nopeasti aurinkoisissa paikoissa ja samalla lumen koostumus muuttui nuoskaiseksi.

Hiihtoluokissa kilpailtiin tänään yhdistetyn hiihdossa, jossa matkana oli 8 kilometriä pulkan kanssa ja vaihdossa pulkka jätetään pois, jonka jälkeen hiihdetään vielä toinen 8 kilometriä. Oletus oli, ettei aurinko ehtisi lämmittää latuja ennen kello 9:45 ja 10:45 tapahtuvia startteja. Reitin varrella oli kuitenkin ylä- ja alamäkiä, joihin aurinko pääsi porottamaan suoraan. Näissä monen suomalaisen sukset imivät kunnolla lumeen kiinni ja luisto oli lähes olematon. Suomalaisten ensimmäinen startti oli naisten yhdistetty. Mukana Suomelta oli neljä kilpailijaa. Eturivistä rinnakkain starttasivat Maija Nivala, Maria Viitahalme sekä Jenna Kanko. Takarivistä lähti Kati Mansikkasalo-Jurvelin. Lähdössä kaikki sujui hyvin ja kaikki pääsivät hyvin liikkeelle. Vaihtoon tullessa erot olivat jo kasvaneet melko suuriksi. Jälleen kerran kuitenkin nähtiin, että yhdistetyn vaihdossa voi hävitä paljon aikaa, jos pulkan irroitus ei onnistu hyvin. Voiton tässä luokassa vei ylivoimaisesti Tsekin Martina Stepankova. Suomen Maija Nivala oli 10., Jenna Kanko 13. ja Kati Mansikkasalo 14. Maria Viitahalme jätti kisan kesken pulkkaosuuden jälkeen.

Myös miesten yhdistetyn startti onnistui hyvin. Suksien luisto-ongelmaa ilmeni myös Suomen mieshiihtäjillä. Kuvaavaa on Marko Viitahalmeen kommentti, että alamäkiin joutui hiihtämään, että pääsi eteenpäin. Miehissä ylivoimaisen voiton vei Norjan Yngve Hoel. Suomen Vesa-Pekka Jurvelin sijoittui 7. ja Marko Viitahalme 14.

Valjakkoluokkiin startattiin perjantain tulosten mukaisessa järjestyksessä. Neljän koiran valjakkoluokassa kilpaili Suomen Antti Mäkiaho. 6-koiran luokassa Riitta Kempe teki huiman suorituksen. Tänään ajo sujui ilman ongelmia ja Riitta otti minuutin edellä lähteneen valjakon kiinni reitin loppupuolella. Perjantain aika parani peräti kolme ja puoli minuuttia. Päätöspäivään Riitta lähtee sijalta 6. Samanlaisella ajolla on mahdollisuus nousta neljänneksi! 8-koiran kärryluokassa Vesa-Pekka Lehtomäki jatkoi ylivoimaista menoaan. Ero takana kulkeviin kasvoi noin kahteen minuuttiin. Tämän valjakon menoa on mukava seurata kisapaikalla. Meno muihin saman luokan kilpailijoihin verrattuna on aivan erinäköistä, koirat kulkee todella hyvällä draivilla ja Vesa-Pekka auttaa koiria kovalla potkuttelulla reen kyydissä!

Sunnuntai on kisojen päätöspäivä. Päivä alkaa viestikilpailulla, jossa Suomella on iskukykyinen joukkue mukana. Avausosuudella hiihtää Vesa-Pekka Jurvelin, kakkososuuden hiihtää Tuomas Notko ja ankkuriosuuden menee neljän koiran valjakolla Antti Mäkiaho. Kuuden (Riitta Kempe) ja kahdeksan (Vesa-Pekka Lehtomäki) koiran valjakkoluokissa on kolmas ja viimeinen kilpailupäivä. Voittaja on se, jolla on nopein yhteisaika. Kilpailujen viimeinen startti on neljän koiran massalähtökilpailu. Mukana Suomelta on Antti Mäkiaho. Tämä on kilpailu, jossa jännitettävää riittää lähdöstä maaliin!

Hiihdon yhdistetyn ja neljän koiran sprintin tulokset

Henkilön IFSS International Federation of Sleddog Sports kuva.

Henkilön IFSS International Federation of Sleddog Sports kuva.

Lauantain ajoluokkien tulokset ja sunnuntain lähtölistat

Henkilön IFSS International Federation of Sleddog Sports kuva.

Henkilön IFSS International Federation of Sleddog Sports kuva.

Henkilön IFSS International Federation of Sleddog Sports kuva.

PERJANTAI, ENSIMMÄINEN KILPAILUPÄIVÄ, JOUKKUEENJOHTAJAN KUULUMISET

Ensimmäinen kisapäivä. Järjestäjät olivat saaneet reitit valmiiksi edellisillan aikana. Kisat avasivat juniorihiihtäjät. Näiden perään starttasivat naiset 16 kilometrin matkalle. Suomalaisia oli naisten luokassa neljä. Maija Nivala, Kati Mansikkasalo-Jurvelin, Jenna Kanko sekä Maria Viitahalme. Aiemmin oli jo havaittavissa, että latu-uran erottaminen muusta maastosta tuottaa vaikeuksia. Joka puolella on kirkasta valkoista lunta eikä ladun reunoilla ole juurikaan valleja. Naisten luokan lähtösuoran päässä moni koira yritti kiertää radan varrella olleita keppejä väärältä puolelta. Maalissa suomalaisten kommentit olivat, että hapottaa todella paljon. Radalla ollut seinämäinen nousu oli tuntunut jaloissa oikein kunnolla. Liekö korkealla ilmanalalla vaikutusta.

Naisten luokan voiton vei ylivoimaisesti Ruotsin Cajsa Grape, lähes minuutin erolla toiseksi tulleeseen. Suomalaisista korkeimmalle ylsi Maija Nivala seitsemänneksi. Arvokisojen ensi kertalainen Jenna Kanko sijoittui komeasti 11. Maria Viitahalme oli 14. ja Kati Mansikkasalo-Jurvelin 15. Naisten perään lähtivät miehet kiertämään saman 16 kilometrin matkan. Mukana olivat Tuomas Notko ja Vesa-Pekka Jurvelin. Myös miesten kommentit maalissa olivat, että kovasti hapotti. Kokenut arvokisakävijä Vesa-Pekka Jurvelin kommentoi maalissa, ettei ole koskaan noin kovasti hapottanut ja että pitkä mäki veti veltoksi miehen! Veskulle hieno sijoitus 6. kovassa seurassa. Tuomas Notkon sijoitus oli 13.

Valjakkoluokissa riittikin sitten tapahtumia oikein kunnolla. Ensimmäisenä lähtivät neljän koiran valjakot. Luokan kolmantena lähtenyt italialainen sotkeutui valjakkonsa kanssa noin 200 metrin päähän lähdöstä. Siinä hässäkässä hänellä pääsi yksi koira irti, joka juoksi takaisin lähtöön. Italailaisen valjakko oli pitkään keskellä rataa ja se aiheutti takaa lähteneille ongelmia, jopa välinerikkoja. 2 minuuttia heidän peräänsä lähtenyt Suomen Antti Mäkiaho selvisi paikasta ohi ilman havereita, mutta pienen lenkin reitin ulkopuolella hän joutui tekemään väistäessään italialaista. Noin 500 metrin jälkeen reitti kaartaa takaisin lähtöpaikan viereen. Tässä oli monella valjakolla ongelmia, kun koirat koittivat mennä reitiltä takaisin lähtöalueelle. Tuossa kohdassa latu-uraa ei oikeastaan ollut vaan se oli tamppaantunut lukuisten kävelijöiden jälkeen tasaiseksi. Myös Antin koirat yrittivät palata lähtöön. Tässä meni muutama sekunti hukkaan. Loppu matka 8 kilometrin reitistä sujui Antilta ongelmitta. Neljän koiran luokan päätyttyä alkoi varikolla liikkua juttuja, että osa kilpailijoista olisi mennyt väärän reitin ja näin ollen matka olisi ollut heillä hieman lyhyempi. Järjestäjillä ei kuitenkaan ollut todisteita reitiltä harhautumisista ja tulokset jäivät voimaan.

Riitta Kempe lähti kuuden koiran valjakkoluokan ensimmäisenä reitille. Riitan lähtö on hienon näköinen tai sanotaanko kuuloinen. Kaikki koirat ovat aivan hiljaa! Riitan lähdön jälkeen lähtöpaikalla olleet ihmiset ihastelivat ”OOOH WOW so quiet”. Riitalla oli alkutaipaleella ongelmia, kun koirat eivät erottaneet kunnolla latu-uraa ja menivät yhden mutkan pitkäksi. Valjakon palauttamisessa ja myttyjen selvittämisessä meni sen verran aikaa, että takaa tullut valjakko meni ohi. Kuuden koiran luokassa tapahtui jonkun verran reitiltä harhaantumisia ja näistä aiheutui liian pitkiä matkoja kilpailijoille. Tuomaristo päätyi kuitenkin johtopäätökseen, että suurin osa pystyi reittimerkkien perusteella kiertämään reitin oikein, joten minkäänlaiselle protestille tai tulosten mitätöimiselle ei ole sijaa.

8-koiran valjakkoluokassa ensimmäinen starttaaja oli niin ikään suomalainen, Vesa-Pekka Lehtomäki. V-P:llä oli lähdössä avustamassa jokaiselle koiralle oma kiinnipitäjä. V-P taisi jaella liian innokkaasti ohjeita handlereille, kun lähtömerkin tultua valjakko ei liikahtanutkaan mihinkään. V-P oli unohtanut irroittaa lumiankkurin maasta ja se piti valjakkoa tiukasti paikallaan. Tässä muutama sekunti annettiin tasoitusta kilpatovereille! Reitin varrella hieman hämmennystä aiheutti, kun takaa lähtenyt kilpailija menikin yhtäkkiä edessä. Maalissa selvisi, että kilpailija oli mennyt yhden risteyksen väärin ja oikaissut reilusti. Muuten matka sujui hyvin ja maaliin tultiin hyvällä vauhdilla. Vesa-Pekan kommentit jyrkästä mäestä hiihtäjille olivat, että olihan se mäki mutta ei mikään paha. 8-koiran luokassa tuomaristo myös totesi, että reitti oli suoritettavissa oikein reittimerkkejä seuraamalla.

Valjakkoluokista keskipitkien matkojen kisasuoritukset jouduttiin päivän päätteeksi hylkäämään. Ratavirkailijat olivat opastaneet joitain kilpailijoita menemään maaliin, vaikka olisi pitänyt mennä toiselle kierrokselle. Näin ollen MD-matkojen kisa alkaa lauantaina alusta. Tätä kirjoitettaessa ei valjakkoluokkien tuloksia ole edelleenkään julkaistu. Hiihtoluokkien tuloksiakin saatiin odotella aina ilta 20:00 asti.

Lauantaina kisataan yhdistetyn yhteislähtökilpailut. Yhdistetyn luokat starttaavat junioreilla klo 9:00, naiset klo 9:45 ja miehet klo 10:45. Matka miehillä ja naisilla on 8+8 km. Lauantaina kilpaillaan myös neljän koiran kilpailun toinen ja kisan päättävä osa ja 6- ja 8-koiran luokissa on toinen kolmesta kisapäivästä.

Perjantain hiihtoluokkien tulokset

Henkilön IFSS European Championships On Snow 2018 kuva.

Henkilön IFSS European Championships On Snow 2018 kuva.

Ajoluokkien tulokset perjantain jälkeen

Henkilön IFSS European Championships On Snow 2018 kuva.

Henkilön IFSS European Championships On Snow 2018 kuva.

Henkilön IFSS European Championships On Snow 2018 kuva.

TORSTAI, KISOJEN AVAJAISPÄIVÄ, JOUKKUEENJOHTAJAN KUULUMISET

Kisojen avajaispäivä. Kaikki suomalaiset ovat päässeet kisapaikalle tai sen läheisyyteen. Kisaajista ensimmäiset saapuivat jo alkuviikosta Italiaan. Viimeisimmät tulivat eilen keskiviikkona. Osa kilpailijoista yöpyy kisapaikalla ja osa kisapaikan lähellä olevissa pienissä kylissä.

Torstaiaamu valkeni lumisateisena. Lunta satoi noin 5 senttiä lisää. Vaikka lämpötila oli lähellä nollaa, oli lumi kevyttä lunta, kuten Suomessa kovilla pakkasilla satavaa pakkaslunta. Ilmanala lienee sen verran kuiva noin 1500 metrin korkeudessa. Tämä aiheuttaa suksien voiteluun oman haasteensa. Suksia ei voi voidella ihan samalla periaatteella kuin kotimaassa. Pelkkä lämpömittariin tuijottaminen tuottaa todennäköisesti huonon tuloksen vaan on syytä tarkastella lumen koostumustakin.

Kisojen järjestelyt tuntuvat noudattavan italialaista jämptiyttä eli ei kaiken tarvitse olla niin justiinsa. Joukkueenjohtajien oli tarkoitus mennä moottorikelkkojen kyydissä tutustumaan reitteihin kello 14. Ensimmäisessä joukkueenjohtajien palaverissa kello 11 ilmoitettiin, että reitteihin ei pääse tutustumaan kahdesta syystä, 1. reitit eivät ole valmiit ja 2. ei ole kuin yksi moottorikelkka. Reitit luvattiin valmiiksi kello 16 mennessä, jotta kilpailijat pääsevät valoisaan aikaan tutustumaan reitteihin. Vielä kello 17:30 reitit olivat kesken ja väärin merkitty. Toivottavasti perjantaina kello 9:00 kaikki on valmista, kun ensimmäinen kilpailija lähtee reitille.

Torstain aikana kilpailijat ilmoittautuivat kilpailuun sekä koirille suoritettiin eläinlääkärin tarkastus. Koirat tarkastettiin melko perusteellisesti. Illan päätteeksi kisa-alueella järjestettiin kisojen viralliset avajaiset.

Perjantaina kaikki suomalaiset ovat tositoimissa. Hiihtoluokissa hiihdetään noin 16 kilometrin matka (juniorit 10 km) ja mestaruudet ratkeavat yhden päivän kilpailulla. Naisten hiihtoluokassa mukana ovat Maija Nivala, Kati Mansikkasalo Jurvelin, Jenna Kanko sekä Maria Viitahalme. Miesten hiihtoluokassa mukana Tuomas Notko sekä Vesa-Pekka Jurvelin. Veteraanimiehissä Suomen edustajana on Marko Viitahalme. 4-koiran valjakkoluokassa matka on noin 8 kilometrin ja siinä Suomen edustajana on Antti Mäkiaho. Tässä luokassa kilpaillaan kahtena päivänä. Lauantaina kilpailun lähtömuotona on ns takaa-ajolähtö eli perjantain nopein starttaa ensimmäisenä ja muut lähtevät perään perjantain aikaeron välein. Ensimmäisenä maalissa oleva voittaa. Erittäin mielenkiintoinen kilpailumuoto! 6- ja 8-koiran valjakkoluokissa kilpailu kestää kolme päivää. Voittaja on se, jolla on nopein yhteisaika kolmelta päivältä. 6-koiran luokassa matka on noin 12 kilometriä ja Suomea edustaa Riitta Kempe. 8-koiran luokassa Suomen edustaja on Vesa-Pekka Lehtomäki ja matkana noin 16 kilometriä.

Kisapaikalla nettiyhteys toimii satunnaisesti, joten tulospäivityksissä voi olla viivettä.

MAAJOUKKUEESEEN VALITUT URHEILIJAT:

Hiihto miehet:
Vesa-Pekka Jurvelin
Tuomas Notko
Marko Viitahalme

Hiihto naiset:
Maija Nivala
Maria Viitahalme
Jenna Kanko
Kati Mansikkasalo-Jurvelin

Ajo:
Vesa-Pekka Lehtomäki
Riitta Kempe
Tiina Hakala
Antti Mäkiaho

Joukkueenjohtajana Italiassa toimii Ari Rastas, +358 50 587 4150, ari.rastas (at) kolumbus.fi