Talvilajien MM-kilpailut 2022 – Hamar, Särna, Östersund

PÄIVITYKSET 12.3. Sampsa Mäki-Arvelalle MM-hopeaa Östersundista Sp6-luokasta

IFSS:n ja WSA:n talvilajien MM-kilpailut järjestetään kolmessa osassa Norjan Hamarissa sekä Ruotsin Östersundissa ja Särnassa. IFSS:n sprintin ja keskipitkien matkojen MM-kilpailut järjestetään Hamarissa 23.2. – 27.2.2022 ja pitkänmatkan valjakkoajon MM-kilpailu Särnassa 28.2. – 5.3.2022. Näiden lisäksi järjestetään WSA:n MM-kilpailu rekisteröidyille arktisille vetokoirille 10. – 12.3.2022 Östersundissa ja tämä kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä IFSS:n kanssa joten myös IFSS:n jäsenmaat voivat ilmoittaa joukkueensa kilpailuun.

Suomen joukkueenjohtajana Åsarnassa toimii Kari Tolkkila ja Östersundissa Erkki Bürkland.

HAMARIN KILPAILUJEN NETTISIVUT LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ

KILPAILUJEN FACEBOOK-SIVUT LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ

LIVE-TULOSSEURANTA LÖYTYY TÄÄLTÄ

LIVE-STRIIMAUSTA KILPAILUSTA VOIT SEURATA FB-RYHMÄSSÄ VALJAKKOURHEILUMAAJOUKKUE JA KANNUSTAJAT

Suomen maajoukkue on julkaistu maajoukkuesivuilla. Maajoukkueeseen on nimetty seuraavat urheilijat:

VALJAKKOAJOLUOKAT

Hamar

Laaksonen Justus ja Liimatainen Heidi, valjakkoajon kahden koiran sprinttiluokka, Hakala Tiina, valjakkoajon neljän koiran sprinttiluokka, Kempe Riitta, valjakkoajon kuuden koiran sprinttiluokka, Heinonen Pasi ja Lehtomäki Vesa-Pekka, valjakkoajon kahdeksan koiran sprinttiluokka

Särna

Björkstedt Juha-Pekka, valjakkoajon pitkänmatkan kahdentoista koiran luokka

Östersund, RNB

Mäki-Arvela Sampsa, valjakkoajon kuuden koiran sprinttiluokka

HIIHTOLUOKAT HAMAR

Miesten hiihtoluokat: Jurvelin Vesa-Pekka, yhden ja kahden koiran koirahiihto, yhdistetty, pulkkahiihto, Sääskilahti Jorma, yhden ja kahden koiran koirahiihto, Niemi Pekka, yhden koiran koirahiihto, yhdistetty, Ålander  Arttu, yhden koiran koirahiihto, Niittylahti Tuomo, yhden koiran koirahiihto, yhdistetty, pulkkahiihto, Pantsar Taneli, yhdistetty, pulkkahiihto

Naisten hiihtoluokat: Nivala Maija, yhden ja kahden koiran koirahiihto, yhdistetty, pulkkahiihto, Loukkola Saara, yhden ja kahden koiran koirahiihto, yhdistetty, pulkkahiihto, Kanko Jenna, yhden ja kahden koiran koirahiihto, yhdistetty, pulkkahiihto

 

KESKIVIIKKO 23.2.2022

Maajoukkue on saapunut Hamariin ja valmisteluja ensimmäisen päivän startteihin on tehty koko päivän. Koirat ovat käyneet eläinlääkärin tarkistuksessa. Torstaina Justus ja Heidi kilpailevat kahden koiran valjakkoajon sprinttiluokassa, Vesa-Pekka, Saara, Maija ja Jenna kahden koiran koirahiihdossa ja Tiina neljän koiran valjakkoajon sprinttiluokassa.

Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan FIN NOR Torstai 11:07 am 11:15 am 11:43 am 10:07 am Justus Laaksonen 10:15 am Heidi Liimatainen Vesa-Pekka Jurvelin 11:07 am Saara Loukkola 10:43 am 12:07 pm 4,8km 4,8km 12:11 pm 12:14 pm 15km 11:11 am Maija Nivala Jenna Kanko 11:14 am 1:56 pm 15km 12:56 pm Tiina Hakala 15km 15km 8,5km

 

TORSTAI 24.2.2022, ENSIMMÄINEN KISAPÄIVÄ

Vesa-Pekka Jurvelinille MM-KULTAA kahden koiran koirahiihdossa!

Kilpailun ensimmäinen päivä starttasi upeassa auringonpaisteessa ja hyvin pienessä pakkasessa Gåsbussa koiraurheiluareenalla. Kilpailussa ensimmäisenä starttasi kahden koiran valjakkoajon sprinttiluokka (Sp2), jossa olivat mukana Justus Laaksonen ja Heidi Liimatainen. Heidän osaltaan kilpailu on kolmipäiväinen. Justus saapui maaliin sijoituksella 8. ja Heidi oli 20. ensimmäisen päivän jälkeen. Tämän jälkeen alkoi miesten kahden koiran koirahiihto, jossa starttasi miehissä Vesa-Pekka Jurvelin. Kilpailu oli yksipäiväinen ja Vesa-Pekka voittikin upeasti kultaa! Tämä oli Vesa-Pekan viides perättäinen MM-kulta kahden koiran hiihtoluokassa! Naisissa starttasivat Saara Loukkola, Maija Nivala ja Jenna Kanko. Saaralla koirat pääsivät heti startissa solmuun ja matkalla oli ilmeisesti muitakin haasteita, sijoitukset naisissa olivat: Maija 7., Saara 9. ja Jenna 11. Viimeisenä suomalaisena starttasi Tiina Hakala neljän koiran valjakkoajon sprinttiluokassa (Sp4), maalissa sijoitus oli 13. Sp4-luokka on kaksipäiväinen. Juha-Pekka Björkstedt ei startannut kilpailussa. Urat olivat hyvässä kunnossa, mutta edeltävänä yönä satanut lumi teki ladusta pehmeän ja nihkeän. Osalle kilpailijoista hiihdossa oli uran ja etenkin stadionin runsas mutkaisuus tuottanut haasteita. Joukkueenjohtajan Kari Tolkkilan mukaan kilpailupäivä sujui hyvin.

SM2 palkintojen jako, kuvaaja: Kati Mansikkasalo-Jurvelin

 

PERJANTAI 24.2.2022, TOINEN KISAPÄIVÄ

Alla toisen kilpailupäivän suomalaislähtijät ja lähtöjen aikataulu. Luvassa jälleen live-lähetystä kilpailupaikalta.

Kuvausta ei ole saatavilla.

Pekka Niemelle MM-KULTAA miesten koirahiihdossa!

Pekka Niemi ja Cela SM1 MM1, kuvaaja Ripsa Järvi
Palkintojenjako SM1, kuvaaja Kari Tolkkila

 

Perjantaina kilpailuaamu oli viileä ja harmaa, mutta päivän mittaan aurinko alkoi taas paistamaan tuoden samalla kovan tuulen mukanaan. Ensimmäisenä starttasi Sp2. Justus Laaksonen ja Heidi Liimatainen lähtivät eilisten sijoitusten mukaan radalle. Justus teki hyvän ajon ja eilistä nopeammalla suorituksella ajoi sijalle 9. Heidi paransi myös ajoaan eilisestä, mutta tiputti yhden sijan päätyen sijalle 21. Sp4-luokassa Tiina Hakala ajoi puhtaasti tänään lähes saman ajan kuin eilen, mutta putosi yhden sijan sijalle 13. Sp4-luokka päättyi tänään, joten tämä oli Tiinan lopullinen tulos. Sp6-luokassa Riitta Kempe avasi kilpailunsa sijoituksella 10. Riitan tiimissä yhdellä koiralla oli ongelmia, mikä hidasti suoritusta. Sp6-luokka on kolmipäiväinen. Sp8-luokassa kilpailun avasivat Pasi Heinonen ja Vesa-Pekka Lehtomäki. Pasi saapui hienosti maaliin johtaen luokkaansa. Vesa-Pekka on sijalla 9.

Hiihdossa suomalaiset starttasivat ensin miesten yhden koiran hiihdossa. Sieltä Pekka Niemi sai MM-kultaa! Arttu Ålander oli hienosti sijalla 6. Vesa-Pekka Jurvelin hiihti sijalle 11, Tuomo Niittylahti sijalle 16. ja Jorma Sääskilahti sijalle 20. Naisissa Maija Nivala hiihti sijalle 11, Jenna Kanko keskeytti kaatumisen jälkeen ja Saara Loukkola ei startannut. Joukkueenjohtajan mukaan kilpailu sujui Jennan kaatumista lukuunottaen hyvin. Kaatuminen tapahtui stadion alueella, missä oli muillakin ollut ongelmaa. Rataa muutetaan tulevina päivinä tuolle alueelle ettei aitoihin törmäyksiä tulisi lisää etenkään pulkkien kanssa.

Huomenna onkin edessä useampi erittäin jännittävä yhteislähtö: Sp4 massastartti ja yhdistetyn lähdöt (miehet, naiset ja juniorit). Lähtölistoja ei saatu vielä perjantaina, mutta Valjakkourheilumaajoukkue ja kannustajat -ryhmässä live seuraa kilpailua.

 

LAUANTAI 26.2.2022, KOLMAS KISAPÄIVÄ

Alla kolmannen kilpailupäivän suomalaislähtijät ja lähtöjen aikataulu. Luvassa jälleen live-lähetystä kilpailupaikalta.

Kuvausta ei ole saatavilla.

Vesa-Pekka Jurvelinille MM-PRONSSIA!

Vesku MM3 CM, kuvaaja: Kauko Ruokolainen

 

Lauantain kilpailu alkoi taas upealla aurinkoisella kelillä, jota kesti melkein koko kilpapäivän. Kilpailupäivä oli jännittävä sisältäen massastartteja neljässä eri luokassa, joista kahdessa oli suomalaisia mukana. Ensimmäisenä oli miesten yhdistetyn lähtö, jossa oli mukana neljä suomalaista: Vesa-Pekka Jurvelin, Taneli Pantsar, Pekka Niemi ja Tuomo Niittylahti. Jännitystä piisasikin, vaihdosta lähtiessä Pekka lähti ensimmäisenä uralle ilman pulkkaa, Vesa-Pekka ja Taneli muutaman sekunnin perässä. Maaliin tullessa Vesa-Pekka oli noussut sijalle 3, Pekka tuli maaliin sijalle 4, Taneli sijalle 5 ja Tuomo sijalle 9. Naisten yhdistetyssä starttasivat Maija Nivala ja Jenna Kanko, Saara Loukkola ei startannut. Maija Nivala lähti vaihdon jälkeen ilman pulkkaa hiihtämään toisena, mutta maaliin tullessa sijoitus oli 7. Jenna Kanko sai puhtaan suorituksen sijoituksella 12.

Ajoluokissa Sp2-luokassa oli viimeinen päivä ja siinä Justus Laaksonen ja Heidi Liimatainen molemmat paransivat edelleen ajoaan. Justus oli päivän kuudenneksi nopein, lopullinen sijoitus silti 8. Heidi oli päivän 19:sta, lopullinen sijoitus 21. Sp6-luokassa Riitta Kempe on toisen päivän jälkeen 9. Pasi Heinosen kilpailu meni hyvin, sijoitus oli toisena päivänä 2., kokonaistuloksia ei vielä ole tullut ja samasta syystä Vesa-Pekka Lehtomäen sijoitus ei ole tiedossa yhteistuloksissa kahden päivän jälkeen. Vesa-Pekan ajo sujui tänään paremmin ja sijoitus tämän päivän tuloksissa oli 6.

 

 

SUNNUNTAI 27.2.2022, NELJÄS KISAPÄIVÄ

 

PASI HEINOSELLE MM-HOPEAA valjakkoajon kahdeksan koiran sprinttiluokassa!!, SAARA LOUKKOLALLE MM-HOPEAA naisten pulkkahiihdossa!! VESA-PEKKA JURVELINILLE MM-PRONSSIA miesten pulkkahiihdossa!!

Sunnuntain kilpailupäivä oli kilpailun kuumin. Aurinko paistoi, urat vähän pehmenivät ja keli meni plussan puolelle. Pulkkakisat olivat vielä edessä sekä osan ajoluokkien viimeiset startit. Pulkkaluokassa starttasivat ensin miehet; Taneli Pantsar, Vesa-Pekka Jurvelin ja Tuomo Niittylahti. Vesa-Pekka Jurvelin taisteli itsensä pronssimitalille, Tuomo oli sijalla 8. ja Taneli 11. Naisissa starttasivat Saara Loukkola, Jenna Kanko ja Maija Nivala. Saara pääsi hienosti hopealle, Maija sijalle 9. ja Jenna sijalle 14. Hiihtäjien koiria oli lämmin keli painanut ja monella koirat oli haukkoneet lunta ja osa epäili maaliin asti selviämistä, mutta onneksi koirat olivat keränneet voimia ja jaksoivat loppuun asti.

Ajoluokissa oli jäljellä olivat Sp6 ja Sp8. Sp6-luokassa Riitta Kempe ajoi tämän päivän sijalle 10, lopullinen sijoitus kolmen päivän jälkeen oli 9. Sp8-luokassa Pasi Heinonen lähti kultamitalia tavoittelemaan, mutta yhden koiran hyytymisen takia aikaa kului radalla ja kolmen päivän yhteistuloksissa sijoitus taipui hopealle. Vesa-Pekka Lehtomäki oli joutunut myös pysähtymään reitillä tänään vaihtamaan toisen johtajakoiran paikkaa ja sijoitus päivän kilpailussa oli 7. ja kokonaistuloksissa 7. Kilpailupaikka oli hieno, reitit hyviä, kaikki tarpeellinen löytyi alueelta. Kilpailujärjestelyt sujuivat hyvin ottaen huomioon, että heillä oli aikaa pari viikkoa järjestää kilpailut paikan vaihtumisen vuoksi. Joukkueenjohtajan mukaan kilpailu sujui hyvin, mutta tuloksia ja lähtölistoja jouduttiin odottamaan joka päivä luvattoman pitkään.

Saara Loukkola MM2 PW1, kuvaaja: Kauko Ruokolainen
Pasi Heinonen MM2 Sp8, kuvaaja: Kauko Ruokolainen
Vesa-Pekka Jurvelin MM3 PM1, kuvaaja Kauko Ruokolainen

 

ÖS

 

 

 

ÖSTERSUND

Sampsa Mäki-Arvelalle MM-hopeaa Östersundista Sp6-luokasta!!!

Ruotsin Östersundissa pidettiin WSA/IFSS arktisten rotujen maailmanmestaruuskilpailut 10-12.3.2022.

Tapahtumapaikkana toimi Östersundin maailmanluokan kisojen hieno hiihtostadion. Kolmepäiväiseen kilpailuun osallistui kilpailijoita 18 eri maasta. Suurimmat maajoukkueet olivat Ruotsilla, Saksalla ja Italialla.

Urat olivat todella hyvässä kunnossa ja kaikki radat 4 metriä leveät. Ura oli suurimmalta osin kuin vuoristorataa, joka sisälsi nopeita laskuja, tiukkoja kurveja ja kumpuilevia nousuja.

Suomesta osallistui 6 kilpailijaa 7 eri luokkaan. Kaikki kilpailivat siperianhuskyillä. Sampsa Mäki-Arvela voitti MM-hopeaa 6 koiran valjakkoajossa, Lauri Kivioja oli samassa luokassa kuudes. Susanna Bürkland sijoittui 2 koiran valjakkoajossa neljänneksi ja 4 koiran valjakkoajossa viidenneksi. Erkki Bürkland toimi Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana sekä kilpaili 2 koiran hiihdossa neljänneksi. Keskipitkän matkan rajoitetussa luokassa Anne Kiijärvi sijoittui viidenneksi ja Laura Pursiainen kuudenneksi.

Suomen joukkue Östersundissa