Valjakkoradio?

Oletko koskaan miettynyt treenatessa, miten myös treeniajan voisi käyttää hyödyksi? Ryhdy Podcast kuuntelijaksi ja sivistä itseäsi esimerkiksi Rooman historialla tai syvenny toisten valjakkoajajien filosofisiin pohdintoihin kuuntelemalla valjakkoradiota.

Podcast

Oletko koskaan kuullut Podcasteistä? Podcast on Internet-ajan radio. Podcastin julkaisija tekee mp3-äänitteen tai vastaavan ja julkaisee sen pienen esittelytekstin kera RSS-syötteellä. Netin käyttäjät voivat ladata äänitteen omalla päätelaitteellaan yleensä tietokoneella, mutta yhä yleisemmin puhelimilla ja taulutietokoneilla. Päätelaitteeseen tarvitaan ohjelma, joka lukee syötteitä. Yleensä ohjelmat lukevat syötteitä ajastetusti muutaman tunnin välein ja ilmoittaa käyttäjälle uusista julkaisuista. Ohjelma näyttää käyttäjälleen esittelytekstit listauksena, joista käyttäjä klikkaamalla valitsee halutun shown ja lataa sen laitteeseen. Podcastien julkaiseminen ei yleensä noudata tiukkaa aikataulua, mutta Podcastien kuuntelijat jäävät yleensä koukkuun ja he tilaavat eri Podacast julkaisuja. Julkaisuja löytyy laidasta laitaan ja kaikista mahdollisista aiheista. Tietokoneella podcastejä voi kuunnella myös avamalla Podcastin kotisivun, josta usein löytyy flash-pohjainen mediasoitin, jolla kuunteleminen onnistuu itse sivulla ilman erillistä ohjelmaa. Toki treenatessa koneen raahaaminen on hieman arveluttavaa, silloin on kätevintä pitää älypuhelin taskussa ja kuunnella Internetin radioaaltoja nappikuulokkeiden kautta.

Mikä Podcasteistä viehättää? Niitä tekevät tavalliset netin käyttäjät. Julkaisijat ovat yleensä omistautuneet asialleen ja tuo näin julkaisuissaan tuoreita ja virkistäviä näkökulmia asioihin. Asiantuntemus voi olla myös huippuluokkaa, kuka voisi toimittaa paremman radio-ohjelman esimerkiksi Rooman historiasta, kuin Rooman historiaa tutkiva historian tohtori. Radiossa ja TV:ssä asia täytyy tiivistää kustannusten vuoksi. Internetissä tohtori voi päästää intohimonsa valloilleen ja julkaista Rooman historiasta yli 100-osaisen julkaisun. Lisäksi Podcast-julkaiseminen on mahdollista myös marginaalisille harrastajaryhmille, joilla ei ole pääsyä valtamediaan kalliiden tuotantokustannusten vuoksi.

Podcastejä tehdään myös video-formaatissa, tällöin voidaan käyttää myös termiä Vidcast. Youtube on pullollaan näitä kanavia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Podcasting

MushCast = Podcast x Mushing

Internetistä löytyy useita valjakkoaiheisia Podcasteja, jotka ovat englanninkielisiä. Toivottavasti tulevaisuudessa saisimme nauttia myös suomenkielisistä MushCasteistä. Yksi ensimmäisistä valjakkoaiheisista podcasteista oli Mushing lehden podcast, jolla on haastateltu mm. kuuluisimpia Alaskan valjakkoajajia.

http://podcast.mushing.com/Mushing_Magazine_Podcast/Mushing_Magazine_Podcast/Mushing_Magazine_Podcast.html

Dogworksradio-sivusto sisältää useita Podcast-kanavia. Mm. Finnmarksloppetille ilmoittautunut Hugh Neff pitää omaa valjakkoshowta sivustolla kanavalla The Gypsy Musher. Lisäksi sivustolta löytyy The Sibe Vibe-kanava, jonka erityisalaa on siperianhuskyt ja rescue-huskytoiminta.

http://dogworksradio.com

Sled Dog Podcast-sivustolta löytyy amerikkalaisen pariskunnan ylläpitämä Podcast. Aiheet liittyvät valjakkoajien haastatteluihin, siperialaisharrastukseen ja -harrastajan näkökulmaan. Sivustolla on julkaistu myös valjakkohiihtoaiheinen Podcast, kuinka norjalaiset valmentajat ovat käyneet auttamassa sikäläistä harrastusta alkuun.

http://vbs20.com/sleddogpodcast/2007/12/02/episode-10-%E2%80%9Cski-dawg-ski%E2%80%9D/

Ohjelmat ja laitteet

Podcast-ohjelmia on saatavilla kaikkiin käyttöjärjestelmiin ja laitteisiin. Podcastejä voi julkaista oikeastaan kuka tahansa, koska julkaiseminen ei vaadi mitään kalliita erikoislaitteita. Podcast julkaisun tekoon riittää tavallinen tietokone, mikrofoni ja ääni-editori, jolla voi hioa äänitteen julkaisukuntoon.

Yksi suosituimmista ohjelmista gPodder, joka saatavilla lähes kaikkiin laitteisiin. Ainoastaan Android-puhelimiin, ei ole vielä saatavilla vakaata julkaisua, mutta Androidille on saatavilla muita Podcast ohjelmia yllin kyllin. Ennen ohjelmien lataamista kannattaa googlata ohjelman nimi, ettei asenna mitään haittaohjelmaa, joka antaa laitteen Internet-rikollisten käsiin. Edellinen pätee kaikkiin ohjelmistoihin, tässä suhteessa ei voi edes luottaa sovelluskauppojen maksullisiin versioihin.

http://gpodder.org/

Nauhoite tehdään kyseisen järjestelmän äänitysohjelmistolla, joka on käyttöjärjestelmä/laite-kohtainen. Uusinpana muotina on tehdä Podcast show Skype konferenssi- tai Google Hangout-puhelun avulla. Tunnelma yleensä korvaa näissä nauhoituksissa äänityslaadun. Shown tekijöiltä vaaditaan taitoa välttää päällepuhumista. Nauhoite käsitellään jollakin äänieditorilla, jossa tasataan voimakkuus ja lisätään shown välisoitot, mainokset jne. Harrastajien keskuudessa on suosittu ilmainen avoimen lähdekoodin Audacity-ohjelmisto, jolla pääsee mainiosti alkuun ja vähän pidemmällekin.

http://audacity.sourceforge.net/about/