VUL taloudellinen tilanne 2019

Viime viikonloppuna järjestettiin VUL liittokokous Jyväskylässä. Kokouksessa olivat pääosassa normaalit, sääntömääräiset kokousasiat, mutta niiden lisäksi käsiteltiin myös 2019 taloustilannetta. Liiton tilanne on tällä hetkellä hankala.

Liiton käytettävissä olevista varoista merkittävä osa koostuu valtion liikuntajärjestöjen yleisavustuksesta. Sen hakemus laadittiin marraskuussa ohjeiden mukaisesti, mutta hakemuksen sähköinen allekirjoittaminen ei onnistunut määräaikaan mennessä KATSO-palvelun ongelmien takia. Koska hakemuksen ei voitu katsoa olleen kokonaisuudessaan toimitettu määräaikaan mennessä, ilmoitti ministeriö tammikuussa ettei se voi käsitellä hakemusta. Hakemusten sähköinen allekirjoittaminen on puheenjohtajan tehtävä, ja minä kannan vastuun tapahtuneesta.

Tilanne ei ole ennenkuulumaton, ja edellisinä vuosina vastaavia tilanteita on ollut myös muilla urheiluliitoilla. Ministeriön ohjeistuksen mukaisesti laadimme ilmoituksen saatuamme korvaavat erityisavustushakemukset, jotka toimitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriöön, ja näiden osalta alun perin odotimme ainakin osittaisia päätöksiä liittokokoukseen mennessä.

Tilanne ikävä kyllä mutkistui edelleen maamme hallituksen kaaduttua maaliskuun alussa. Toimitusministeriöllä ei ole valtuuksia käsitellä erityisavustushakemuksiamme. Joudumme siis odottamaan että maallamme on uusi hallitus. Mikäli hallituksen muodostamisesta syntyy samanlainen kriisi kuin Ruotsissa viime vuonna, tarkoittaisi tämä sitä että valtionavustuspäätöksiämme voidaan joutua odottamaan pitkäänkin.

En näe mitään syytä olettaa että jäisimme lopulta  ilman valtionavustuksia, mutta mikäli päätökset venyvät kesän yli, olemme vaikeuksissa. Sen takia kevään liittokokous antoi hallitukselle tehtäväksi aloittaa säästötoimenpiteet, joiden tehtävänä on turvata liiton ydintoiminta ja lakisääteiset maksut. Yhtenä toimenpiteena harkitsemme Valjakkourheilulehden julkaisemista vain kahdesti vuonna 2019.

Tiedotamme toimenpiteistä ja tilanteen etenemisestä liiton virallisilla kanavilla. Pyydän jäsenistöltä kärsivällisyyttä ja luottamus- ja toimihenkilöille työrauhaa. Mikäli Sinua jäsenenä huolestuttaa tai askarruttaa erityisesti jokin asia, pyydän olemaan suoraan yhteydessä minuun sähköpostilla, osoitteessa puheenjohtaja@vul.fi