Valintamenetelmä

Maajoukkuevalinnat ja infoa maajoukkueurheilijoille

Maajoukkueeseen pyritään saamaan kansainvälisen tason valjakkourheilijoita, joilla on edellytykset 10. parhaan joukkoon MM- tai EM-kilpailuissa.

Valinta

Tavoitteena on tukea parhaita valjakkourheilijoita menestymään arvokilpailuissa ja kasvattamaan tavoitteellisesti valmentautuvaa huippu-urheilijakuntaa kaikissa lajeissa tasapuolisesti. Maajoukkueeseen pyritään saamaan kv. tason valjakkourheilijoita, joilla on edellytykset 10. parhaan joukkoon MM- tai EM- kilpailuissa.

Valintaperusteet B-maajoukkueeseen: a) aiemmat kansainväliset tulokset (MM ja EM), b) tulokset näyttökilpailussa, c) valintaryhmän/hallituksen näkemys d) rajatapauksissa painotetaan tulevaisuuden menestyspotentiaalia. B-maajoukkueet nimetään toukokuussa ja joulukuussa.

Valintaperusteet A-maajoukkueeseen: a) aiemmat kansainväliset tulokset (MM ja EM), b) tulokset näyttökilpailussa, c) valintaryhmän/hallituksen näkemys, d) rajatapauksissa painotetaan tulevaisuuden
menestyspotentiaalia. A-maajoukkueeseen kuuluvaa urheilijaa tuetaan osanottomaksuin yhteen luokkaan / kilpailu (EM tai MM).

B-maajoukkueeseen kuuluva urheilija voidaan nimetä arvokilpailuun, mutta hän osallistuu omalla kustannuksellaan.

Valintaryhmä/hallitus nimeää syksyllä ajon pitkän matkan kilpailun (tai kilpailut), johon maajoukkueurheilijoilla on mahdollista saada matka-avustusta. B- maajoukkuetta voidaan tarvittaessa täydentää myöhemmin.

Juniorimaajoukkue arvokilpailuihin nimetään harkinnanvaraisesti kilpailunäyttöjen perusteella.

Maajoukkuesopimus

Maajoukkuepaikka varmistetaan allekirjoittamalla maajoukkuesopimus, johon sisältyy vaatimus antidopingkoulutuksen suorittamisesta.

Pakollinen antidopingkoulutus

Puhtaasti paras ja Reilusti paras ovat verkkokoulutukset, joiden avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutusten sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.

Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen sisältö on jaettu kuuteen aihealueeseen, joissa on tietoa antidopingasioista Maailman antidopingsäännöstön ja Kansainvälisen koulutusstandardin sisältövaatimukset huomioiden. Verkkokoulutuksessa on myös videoita sekä harjoitus- ja pohdintatehtäviä. Koulutuksen suorittamiseen kuluu noin 35 minuuttia. Koulutusta ei tarvitse suorittaa kerralla, koska suoritukset tallentuvat ohjelmaan. Kurssin suorittamiseksi tulee loppukoe tehdä hyväksytysti. Hyväksytyn suorituksen päätteeksi saa diplomin, jonka avulla voi osoittaa suorittaneensa koulutuksen.

Reilusti paras -verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita ja urheilutoimijoita tunnistamaan
kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen.

Verkkokoulutuksen voi tehdä myös mobiililaitteilla. Verkkokoulutuksen suorittamisen jälkeen aiheisiin pääsee palaamaan uudelleen vapaassa järjestyksessä.

Verkkokoulutus sisältää seuraavat aihealueet:

  • Antidopingsäännöstöt
  • Dopingrikkomukset
  • Dopingin seuraukset
  • Kielletyt aineet ja menetelmät
  • Erivapaudet
  • Ravintolisät
  • Dopingvalvonta
  • Puhtaan urheilun periaatteet ja arvot
  • Kilpailumanipulaatio ilmiönä
  • Kilpailumanipulaation muodot
  • Urheilijan ja urheilutoimijan houkuttelu
  • Kilpailumanipulaation seuraukset
  • Torjunta ja puuttuminen
  • Oikeudet ja velvollisuudet

Verkkokoulutuksen suoritus on maajoukkueurheilijoilla voimassa yhden vuoden. Vuoden 2021 alussa edellisen Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suoritukset nollaantuivat uuden säännöstön tullessa voimaan. Kaikkien tulee tehdä uusi päivitetty koulutus kokonaisuudessaan.

Puhtaasti paras -verkkokoulutus on mahdollista tehdä myös ruotsiksi tai englanniksi.

Säilytä diplomi! Kun urheilija on suorittanut kaikki moduulit, hän saa koulutuksesta diplomin. Urheilutoimijoita kannustetaan ottamaan kuva suoritetusta diplomista ja jakamaan kuvan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #puhtaastiparas. Tällä tavoin urheilija osoittaa seuraajilleen urheilevansa reilun pelin arvojen mukaisesti.