Valintamenetelmä

Maajoukkuevalinnat ja infoa maajoukkueurheilijoille

Maajoukkueeseen pyritään saamaan kansainvälisen tason valjakkourheilijoita, joilla on edellytykset 6. parhaan joukkoon MM- tai EM-kilpailuissa.

Valinta

A-maajoukkue valitaan ennen arvokilpailuja kauden näyttöjen (katsastus ja SM) perusteella. Näytöt tulee antaa siinä luokassa, joka on tavoitteena arvokilpailuissa.

Niihin arvokilpailuluokkiin, joissa ei ole SM-arvoa tai -kilpailua, näytöt tulee antaa kyseisen luokan kansallisessa sarjassa. Saavutettuja tuloksia verrataan kansalliseen ja kansainväliseen tasoon. Valinnat maajoukkueeseen voidaan tarvittaessa tehdä myös näiden täydentävien tulosten sekä edellisen kauden näyttöjen (kansalliset/kv) pohjalta.

Maajoukkuesopimus

Maajoukkuepaikka varmistetaan allekirjoittamalla maajoukkuesopimus, johon sisältyy vaatimus antidopingkoulutuksen suorittamisesta.

Pakollinen antidopingkoulutus

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.

Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen sisältö on jaettu kuuteen aihealueeseen, joissa on tietoa antidopingasioista Maailman antidopingsäännöstön ja Kansainvälisen koulutusstandardin sisältövaatimukset huomioiden. Verkkokoulutuksessa on myös videoita sekä harjoitus- ja pohdintatehtäviä. Koulutuksen suorittamiseen kuluu noin 35 minuuttia. Koulutusta ei tarvitse suorittaa kerralla, koska suoritukset tallentuvat ohjelmaan. Kurssin suorittamiseksi tulee loppukoe tehdä hyväksytysti. Hyväksytyn suorituksen päätteeksi saa diplomin, jonka avulla voi osoittaa suorittaneensa koulutuksen.

Verkkokoulutuksen voi tehdä myös mobiililaitteilla. Verkkokoulutuksen suorittamisen jälkeen aiheisiin pääsee palaamaan uudelleen vapaassa järjestyksessä.

Verkkokoulutus sisältää seuraavat aihealueet:

  • Antidopingsäännöstöt
  • Dopingrikkomukset
  • Dopingin seuraukset
  • Kielletyt aineet ja menetelmät
  • Erivapaudet
  • Ravintolisät
  • Dopingvalvonta
  • Puhtaan urheilun periaatteet ja arvot.

Verkkokoulutuksen suoritus on voimassa kaksi vuotta. Vuoden 2021 alussa edellisen Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suoritukset nollaantuivat uuden säännöstön tullessa voimaan. Kaikkien tulee tehdä uusi päivitetty koulutus kokonaisuudessaan.

Puhtaasti paras -verkkokoulutus on mahdollista tehdä myös ruotsiksi tai englanniksi.

Säilytä diplomi! Kun urheilija on suorittanut kaikki moduulit, hän saa koulutuksesta diplomin. Urheilutoimijoita kannustetaan ottamaan kuva suoritetusta diplomista ja jakamaan kuvan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #puhtaastiparas. Tällä tavoin urheilija osoittaa seuraajilleen urheilevansa reilun pelin arvojen mukaisesti.