Sulanmaan lajien EM-kilpailut, Leipa, Saksa, 9. – 13.11.2022

IFSS:n sulanmaan lajien EM-kilpailut järjestetään Saksan Leipassa marraskuun alussa.

Suomen joukkueenjohtajana Saksassa toimii Kari Tolkkila.

Suomea Saksassa edustaa 12 urheilijaa, joista kaksi junioriurheilijoita:

Ripsa Järvi, DBW
Pekka Niemi, DBM

Maija Nivala, DS1W, DS2

Tuomas Notko, DS1M, DS2

Milja Pyyhtiä, DCWJ, DS1J

Ava Niskanen, DCWJ

Katri Grönlund, DCW

Henna Lappi, DCW

Tuomas Kotinurmi, DCM

Marika Tiiperi, DCWM

Tarja Tihula, DS1WM 50

Joonas Kallio, DR4

EM-PRONSSIA, Pekka Niemi, miesten koirapyöräily, DBM!!!

EM-pronssia Pekka Niemi DBM, kuva Elina Erkkilä

 

Suomalaisten sijoitukset kilpailuissa:

Miesten koirapyöräily, Pekka Niemi 3.

Naisten koirapyöräily, Ripsa Järvi 5.

Naisten yhden koiran kärryluokka, Maija Nivala 7.

Naisten yhden koiran kärryluokka, veteraanit +50, Tarja Tihula 7.

Miesten yhden koiran kärryluokka, Tuomas Notko 7.

Tyttöjen yhden koiran kärryluokka, Mija Pyyhtiä 9.

Tyttöjen koirajuoksu, Miljä Pyyhtiä 11.

Tyttöjen koirajuoksu, Ava Niskanen 12.

Naisten koirajuoksu, vetraanit +40, Marika Tiiperi 12.

Miesten koirajuoksu, Tuomas Kotinurmi 14.

Kahden koiran kärryluokka, Tuomas Notko 14.

Kahden koiran kärryluokka, Maija Nivala 18.

Naisten koirajuoksu, Katri Grönlund 24.

Naisten koirajuoksu, Henna Lappi 27.

Viesti, Suomi 5. (Kotinurmi, Notko, Niemi)

 

Suomen joukkuetta Saksassa, kuva Elina Erkkilä

 

13.11. SUNNUNTAI, NELJÄS KILPAILUPÄIVÄ

Kilpailut on nyt kilpailtu Saksassa. Tänään saatiin päätökseen kahdenkoiran kärryluokka missä kilpailivat Maija Nivala ja Tuomas Notko. Nivala kertoi suorituksen onnistuneen ja päivä päivältä loppusuoran meno tuntui parantuvan ja näin kokonaiskisassa saavutettiin sija 18. Notkon vauhti senkuin kasvoi ja hän sai parannettua eilistä kisa-aikaa 21 sekunnilla nousten sijalta 27 kokonaiskilpailun 14. ja suoritus onnistui hienosti!
Kisa jouduttiin tänään keskeyttämään radalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi mihin hälytettiin ambulanssit paikalle. Tämän jälkeen kilpailut jatkuivat, viestin aloitus saatiin kuitenkin käyntiin suunnitellun aikataulun mukaan. Viestin matkoja lyhennettiin alkuperäisestä suunnitelmasta eli lopulta jokainen osuus oli 2,4km mittainen. Yhteislähdössä oli säpinää mutta ainakaan allekirjoittaneen korviin ei ole toistaiseksi kantautunut mitään haavereita lähdössä sattuneen. Viesti alkoi koirajuoksuosuudella missä Tuomas Kotinurmi aloitti Keijo-koiran kanssa tullen hienosti vaihtoon 7. Toisella osuudella yhdenkoiran kärryluokassa matkaa taittoi Tuomas Notko yhdessä kokeneen Liekki-koiran kanssa. Notko tuli vaihtoon 8. Ankkuriosuuden koirapyöräilyyn lähti Pekka Niemi ja Cela. Parivaljakko ohitti heti ensimmäisellä suoralla Saksan joukkueen ja toisella suoralla puskettiin ohi Puolan ja Belgian joukkueista. Maalissa Suomi oli 5.
Kilpailujen lopuksi eläinlääkäri saatiin Suomen varikkoalueelle madotusten hoitamista varten ja tämän jälkeen alkoi matkan taitto kohti Suomea.
Kiitos kisaajille hyvästä kilpailutunnelmasta, joukkueenjohtajalle mahtavasta ja isosta työstä kilpailuissa sekä mahtaville koirille jotka tekivät hienoja suorituksia!

12.11. LAUANTAI, KOLMAS KILPAILUPÄIVÄ

Joukkueenjohtajan terveiset lauantailta
Aamu alkoi suorastaan kylmänä. Matkalla majoituksesta kisapaikalle (reilu 25 km) auton mittari käväisi pakkasen puolella. Kisapaikalle päätin suunnata nähdäkseni erityisesti kahdeksan koiran -luokan lähdöt.
Varikolla huomion kiinnitti Ranskan Remy Costen koirien lämmittely ennen starttia. Omassa, noin 10×10 metrin aitauksessa Remy polki fillarilla ympyrää ja fillarin takana seurasi kahdeksan koiraa vapaana. Fillari pois ja kevyttä hölkkää samalla tavalla ympyrää. Fillari alle ja sama uudestaan. Tämän sain onneksi videoitua. Yritän sen ladata tähän ryhmään ensi viikon aikana. Osa porukasta on varmaan nähnyt Remin koirien hallintaa esim. Jämin SOC-kisoissa.Kahdeksan koiran valjakko ilman handlereita lähtöön. Täällä oli sitten ilmeisesti hadleri paikalla, koska Remy saapui lähtöön yhden henkilön juostessa valjakon rinnalla. Mainittakooon että valtaosaa valjakoista avusti kahdeksan avustajaa.
Eilisessä jj-kokouksessa Norja ehdotti juoksumatkojen lyhentämistä. Järjestäjät eivät siihen suostuneet. Kuitenkin heti aamusta ylituomari kertoi että aikuisten juoksuja lyhennetään ja ne juostaan junnujen radalla. Tähän olivat joutuneet taipumaan, koska useampi kärjessä ollut kilpailija oli kertonut, että he eivät starttaa jos matkaa ei lyhennetä. Jotenkin itselle tuli tunne siitä, että yhdistelmä: ”ei lyhennetä – huiput ei startaa ja kertovat syyn somessa” aiheutti sen verran mainepainetta, että päätyivät lyhennykseen. Tämän lisäksi ennen juoksujen alkua tuli ilmoitus että lähtö siirretään pellolta metsän reunaan ja sen kautta matkasta lähti noin 300 metriä lisää.
Samoihin aikoihin sain soiton ”Onko Pekka lähtenyt kotiin”? Ööö, ei ole, mutta kun ei ole starttia tänään, niin pitää vapaapäivän. Soiton syynä oli tieto siitä, että miesten pyörän voittaja tullaan hylkäämään ja uusi palkintojenjako on illalla. Pekan nelossija vaihtui siis pronssiin. Tämän tiedon sitten välitin Pekalle ja pyysin pitämään tiedon ”perhepiirissä” kunnes toisin ilmoitan. Kello olikin sitten lähempänä yhtä kun sain tiedon siitä, että muutoksen saa julkaista. Julkaisun jälkeen tuli kohtalainen kysymysten tulva, ”mitä, mitä, miksi..”. Koska virallista syytä ei ole ilmoitettu, niin siitä en kirjoita.
Itse kilpailuun sitten… Ja nyt tulee sitä osaa josta muina päivinä on ansiokkaasti huolehtinut Elina Erkkilä. Itse yritin jututtaa kilpailijoita yhtä tarkasti, mutta tallenuslaite eli tabletti kadotti suurimman osan vähistä muistiinpanoista. Tästä johtuen toivon että kilpailijat itse kirjoittaisivat vaikka itse omat kommenttinsa Facebookiin. Marika Tiiperi sen ennätti jo tekemään omana aiheena.
Ensimmäisenä meistä uralle suunnistivat DS2 -luokassa Tuomas Notko ja Maija Nivala. Tuomas kertoi maalissa, että yhden ohituksen kanssa oli ollut ongelmia. ”Trail”-pyyntö oli kaikunut kuuroille korville ja vasta viides kerta oli mennyt kunnolla perille. Lisäksi suoraan suuhun ja nielun alkuun oli lentänyt reilun kokoinen savi- tai mutapaakku jonka pois yskimisessä oli mennyt aikaa. Tämän lisäksi koirat olivat onnistuneet ohituksessa sotekemaan oman järjestyksenä. Maijalla ei muistaakseni ollut mitään isompia ongelmia uralla.
Seuraavaksi urakoivat sitten juoksijat alkaen Tuomas Kotinurmesta. Tuomas oli ainoa kilpailija jonka lähdön kävin kuvaamassa videolle. Onneksi kävin, tästä myöhemmin lisää. Sen jälkeen naisista Katri, Henna ja veteraaneissa Marika. Juniorinaisista Milja ja Ava. Kaikki juoksijat vaikuttivat tyytyväisiltä maalissa. Koirat olivat kulkeneet paremmin ja kaikilla vaikutti, ainakin minun nähdäkseni, olevan hyvä mieli siihen, miten kilpailu oli tänään sujunut.
Tähän varsinaisen kilpailun perään järjestäjät kokeilivat sulan maan ”yhdistettyä”. Eli juoksu + DS1. Juoksussa massalähtö, kierroksen jälkeen varusteiden lisäys DS1 -luokkaa varten (kypärä päähän) ja koiran vaihto vetovyöstä kikkarin eteen ja sama kierros uudestaan. Osa kilpailijoista päätti säästää välineiden vaihtoaikaa ja suoritti juoksuosuuden kypärä valmiiksi päässään. Kisa itsessään oli ihan hauska idea ja oli kerännyt kohtullisesti osallistujia sekä erittäin runsaan yleisömäärän. Illan jj-kokouksessa palaute järjestäjien suuntaan oli positiivista ja ideasta tykättiin.
Tähän asti kisa olikin sujunut varsin mallikkaasti, mutta iltapäivällä tulikin sitten parilta eri henkilöltä kuvakaappaukset ja kysymys siitä, miten ihmeessä Tuomas Kotinurmen aikaan on ilmestynyt 3 sek lisää?
Tätä sitten selvittämään ylituomarin luokse. ”Jotkut juoksijat ottivat varaslähdön ja siksi heidän aikaansa on lisätty varastettu aika”. Totesin että ”sorry”, tämä juoksija ei varastanut ja esitin ylituomarille Tuomaksen lähdöstä kuvaamani videon. Videolta näkyi aivan selkeästi lähettäjän käsimerkit ja se, että Tuomas starttaa just silloin kun lähtölupa annetaan. Tästä siihen että tuloksen korajaus suoritettiin ei sitten lopulta mennyt kuin noin 10 minuuttia.
Viimeinen jj-kokous oli perinteisesti lyhyin kokous ja siinä suurin osa ajasta meni viestiin liittyvien asioiden käsittelyyn ja lähtöruutujen arvontaan. Kokouksen aikana yritin olla poikkeuksellisesti ihan hiljaa, mutta loppuun oli pakko lisätä pieni piikki siihen, että olisiko mahdollista saada tieto lähtölistoista organisaatiolta eikä koti-Suomessa kisoja seuraavalta porukalta? Tähän luvattiin parannus ja siitä johtuen ylituomari lähetti minulle erikseen henkilökohtaisen viestin asiasta.
Tämän jälkeen jäljellä olikin enää päivän palkintojenjako ja eilisen päivän miesten pyöräilyn uusi palkintojenjako jossa Niemen Pekka kävi pokkaamassa itselleen ansaitun pronssimitalin. Ennen mitallien jakoa IFSS:n Euroopan alueen johtaja Rüdiger Bartel kertoi lyhyesti, että mitalit jaetaan uudestaan rehellisten kilpailijoiden kesken.
Sitten vielä lyhyt käynti lauantain musher dinnerillä = ruokaa koneeseen ja sen jälkeen paluumatka majoitukseen jossa läjä viestien lukua, niihin vastaamista ja tämän kirjoittamista.
Jojon aamu alkoi herätyksellä kello 06:30 ja lähdöllä kohti kisapaikka noin 07:10. Takaisin majoitukseen palasin noin 20:50 ja tämän kirjoittamista lopettelen noin kello 22:15. Josko tästä hiljalleen sängyn pohjalle?

11.11. PERJANTAI, TOINEN KILPAILUPÄIVÄ

Elina Erkkilä:
EM-kisojen toinen kilpailupäivä on käyty ja lopulliset tulokset ovat ratkenneet miesten ja naisten koirapyöräilyssä sekä yhden koiran kärryluokissa.
Miesten koirapyöräilyssä Pekka Niemi ja Cela kamppailivat tiukassa mitallitaistossa kokonaistuloksissa neljänsiksi parantaen eilistä aikaansa 4,5sekuntia. ” Tämän päivän kisassa oma ajo oli parempaa kuin eilen, kun muutamat ajovirheet jäivät pois ja tehojakin oli enemmän” Niemi kommentoi kisasuoritusta.
Naisten koirapyöräilyssä suomalaisherkkua tarjoilivat Ripsa Järvi ja Calla mielettömällä suorituksellaan! Parivaljakko kiisi 14 sekuntia nopeampaan suoritukseen kuin eilen nousten kahdeksannelta sijalta kokonaiskilpailun viidenneksi. ” Matkalla näin edellä lähteneen selän ja tiesin, että nyt ero on alle minuutin. Suoritus oli onnistunut, ajo oli hyvää ja olen todella tyytyväinen suoritukseen” Järvi iloitsi.
Yhdenkoiran kärryluokassa kisannut Tuomas Notko kommentoi koiransa Jehun kulkeneen tänään eilistä paremmin ja parivaljakko paransi suoritustaan parilla sekunnilla ollen kokonaiskisan seitsemänsiä.
Naisten yhdenkoiran kärryluokassa parivaljakko Maija Nivala & Scooby potkivat hienosti seitsemänsiksi. ” Olen iloinen suorituksesta. Aika parani eilisestä 10 sekuntia ja maalintulo oli yksi kauden parhaista” Nivala raportoi maalissa. Tarja Tihulalla ja Bosiksilla oli tänään epäonnea matkassa, sillä rengas tyhjeni matkalla mutta tästä huolimatta parivaljakko potki sinnikkäästi maaliin ollen kokonaistuloksien 7.
Suomalaisista viimeisenä yhdenkoiran kärryluokassa starttasi Milja Pyyhtiä ja dobermanni Jalo. Parivaljakko taittoi matkan tänään 34 sekuntia eilistä nopeampaa ja onnistuneella loppusuoran suorituksella kokonaiskisassa lopputulos oli 9.
Tänään kisaurakkansa aloittivat koirajuoksijat missä lähtökarsinoita oli kaksi vierekkäin ja kummastakin karsinnasta vuorotellen spurttasi matkaan urheilijoita 15sekunnin lähtövälein. Suomalaisista ensimmäisenä matkaan kirmasi Tuomas Kotinurmi ja lkss Keijo. Parivaljakko juoksi ajalla 13:57,2 kahdeksanneksitoista. Maalissa urheiluhuumori irtosi nuorukaiselta hapoista huolimatta hyvin ” alku oli kivaa, loppu oli ihan hirveää”. Naisten koirajuoksussa Katri Grönlund ja lkss Viki juoksivat sijalle 24. ajalla 15:29,6 ja Henna Lappi ja lkss Ykä pinkoivat sijalle 29. ajalla 15:58,3. Kisapäivän toisen starttinsa tehnyt Milja Pyyhtiä juoksi DCMJ -sarjassa yhdessä dobermanni Lempin kanssa sijalle 12. ajalla 13:57,7.
Täysin ilman hankaluuksia päivä ei sujunut vaan esimerkiksi naisten koirajuoksun sarjassa DCWM40 lähdössä Marika Tiiperin & Masin lähtöajan suhteen oli järjestäjien taholta epäselvyyttä, minkä vuoksi parivaljakko pääsi lopulta starttaamaan odotuksen jälkeen vasta oman kilpailuluokkansa jälkeen. Pari juoksi ajalla 17:23,3 sijalle 15. Suomen loppusyksyn viileyteen tottuneille koirille myös lämpötilaero muodosti haastetta kuten kävi mm. Tiiperin Masille sekä junioreiden koirajuoksussa startanneelle Ava Niskasen lkss Taicalle. Ava & Taica juoksivat kisassa ajalla 14:26,4 sijalle 14 joka täytti parin itselleen asettaman tavoiteajan. ” Koira lämpeni ja 2 km jälkeen tekeminen oli velttoa, mutta loppusuoralle koira tsemppasi hyvin” Niskanen koosti päivän suoritusta.
Huomenna on vuorossa koirajuoksijoiden toinen kisapäivä sekä valjakoiden ensimmäinen. Valjakoissa kisaurakkansa aloittavat Tuomas Notko sekä Maija Nivala.
Cela ja kisaturistit toivottavat kaikille huomiseen kireitä liinoja.
Joukkueenjohtajan terveiset perjantailta:
Miten sen oikein sanoisi?
Kilpailu alkoi varsin sujuvasti ja kaikki tuntui toimivan ihan OK. Kilpailijat saatiin radalle ajallaan, maaliintulot sujujuivat, samoin tulospalvelu livenä…. kunnes päästiin naisten juoksuun.
Lähdön odotusalueella juoksijat järjestettiin kahteen jonoon. Yli puolet juoksijoista saatiin matkaan ilman ongelmia. Vaan kun tuli Marikan vuoro, niin hänet pyydettiin jonoon väärään aikaan. Virhe huomattiin lähtöviivalla ja Marikan lähtö estettiin koska samaan aikaan lähdössä olisi ollut toinen juoksija joka päästettiin matkaan. Tässä kohdassa minä lähdin hakemaan ylituomaria maalista ongelmaa selvittämään. Hän oli ensin, että ”kohta”, kunnes uskoi minun sanomaani: ”eikun **** NYT!!!”. Tässä välissä lähdössä oli sössitty vielä hieman lisää ja kaksi kilpailijaa oli lähetty ragalle samaan aikaan. Seurauksena se, että kun lähdön jälkeen ollut väliaita noin 20 metrin päässä päättyi, toisen kilpailijan koira päätti käydä vieresen koiran kimppuun. Seurauksena sotkua ja ainakin yksi protesti.
Noh, ongelman selvittelyn alkaessa, Marika oli päästetty radalle kaikkien naisten viimeisenä kilpailijana ja uudella lähtöajalla. Mitä tästä aiheutui, oli Marikan erittäin ymmärrettävä ”harmistus” ja se, että Marikan tuloksien korjaamisessa meni aikaa jonkun verran. Nyt se puoli on kunnossa ja toivottavasti, kun numerot ovat muutenkin sekaisin toisena päivänä, kutsu tulee oikeaan aikaan.
Päivän aikan protesteja tehtiin seitsemän kappaletta joista viisi tehtiin loppuun saakka. Protesi on siis ilmoitettava suullisesti ennen kilpailijan poistumista maalialueelta. Tämän jälkeen on tunti aikaa toimittaa protesti kirjallisena. Jos kirjallista ei toimiteta tai sen toimitus kestää yli tunnin, tarkoitta se sitä, että protestia ei ole tehty. Tämän johdosta viestitin jo aikaisemmin kilpailijoille, että jos epäilette että protestiin on aihetta, ilmoittakaa siitä maalissa. Sen jälkeen pohditaan yhdessä onko asia syytä viedä ”loppuun saakka” eli muuttaa mahdollinen ajatus kirjalliseen muotoon.
Kuitenkin kisapäivä saatiin lopulta loppuun. Protestit tosin aiheuttivat sen, että jj-kokouksen alku viivästyi tunnilla. Ei mikään maailmanloppu.
Jj-kokouksessa tuli palautetta suuntaan ja toiseen. Järjestäjältä kilpailijoille esim:
– vauvojen vaippoja ei saa laittaa ”Bajamajoihin”. Tukkivat tyhjennysauton tyhjennysletkun.
– koirien juoksuttaminen peltoalueella ja lähimetsissä on kielletty. Lähimetsissä kerrottiin asuvan suden jonka metsästys alkaa lauantaina ja metsästäjät varoittivat että irrallaan juoksevaa koiraa saatetaan luulla sudeksi
Melkoisen keskustelun aiheutti järjestäjien ajatus muuttaa juoksun lähtö yhteen jonoon 15 sek välein. Siinä kohtaa oli pakko muistuttaa siitä, että säännöt eivät sitä salli missään tapauksessa (taas kommentti oli että tutkitaan sääntöjä).
Samoin huomautin siitä, että kun kerran koiran kanssa radalle meno on sallittua ainoastaan kävellen/juosten, niin miksei sitä kukaan vahdi kun radalle paineli porukkaa fillarin kanssa. Ilmeisesti ainoastaan rehellisten tarvitsee noudattaa mitään ohjeita/sääntöjä. Samoin kysyin sitä, että kun koirajuoksussa avustajaa ei sallita lähtöalueella (tätä oli erityisesti junioreihin vedoten ehdotettu jo aikaisemmin ja se oli kielletty. ”Miten junnut pärjäävät radalla koiran kanssa ilman avustajaa?” syyhyn vedoten), niin miten ihmeessä avustajan käyttöön ei puututtu ainakaan eräässä naisten veteraaniluokassa? Lupasin tarvittaessa esittää avustuksen videotallenteena.
Palautetta muilta sai mm. yksi juoksun lähettäjä joka ei ilmaissut lähtöä edeltäviä sekunteja mitenkään. Ainoa signaali oli ”GO” lähtöhetkellä.
Tällä hetkellä odottelen sekä huomisia lähtölistoja että tähän mennessä kertyneitä tuloksia. Molemmat ovat ”työn alla”, mutta mitään tietoa siit, koska ovat valmiina, ei ole.
Tässä nyt taas jotain ”höpinää” jojon puolelta. Osa kilpailijoista on lähtenyt kotimatkalle. Ajelkaahan varovasti jos tämän luette.

10.11. TORSTAI, ENSIMMÄINEN KILPAILUPÄIVÄ

Elina Erkkilä:
EM-kilpailujen ensimmäinen kisapäivä on takana! Tänään suomalaiset starttasivat kilpailut miesten ja naisten koirapyöräilyssä sekä miesten, naisten, veteraanien ja junioreiden yhden koiran kärryluokissa. Kisareitti oli 4,9 km ja sisälsi vauhdikkaita suoria ja tiukkoja mutkia. Mäkiä ei radalla ollut. Kuvassa kisarata (junioreiden rata oli hiukan lyhyempi).
Ensimmäinen startti oli klo 8.03 paikallista aikaa Pekka Niemellä ja lkss Celalla, ja kisaan valmistautuminen alkoi klo 04 aamulla. Pekka ja Cela kiisivät maaliin ajalla 8:15,5 neljännelle sijalle. ” Cela teki loisto suorituksen. Oma vahvuus mutka-ajo oli tänään sen verta ahnehtivaa , että jalka irtosi polkimesta kisan aikana kahdesti ja niihin kului muutama sekunti aikaa ” Niemi kommentoi. Huomisen kisaan lähdetään tiukoista asetelmista, vain 0,6 s mitallisijasta. Ripsa Järvi ja lkss Calla polkaisivat matkaan vauhdilla ja parivaljakko teki loisto suorituksen ajalla 8:47,7 millä kiidettiin sijalle 8. “Mutkat eivät ole vahvuus mutta Calla meni ne todella hyvin. Kunnon ajoitus on onnistunut myös hyvin ja huomisesta on tulossa tiukka kisa! Kisan pitkä loppusuora on erityisesti vahvuus ja huomenna laitetaan kaikki peliin” Järvi kertoi.
Tuomas Notko potki yhdessä greyster Jehun kanssa yhden koiran kärryluokassa DS1M sijalle 5 ajalla 9:36,9 ja huomenna parivaljakko lähtee kirimään tiukoilla liinoilla eteenpäin! Maija Nivala ja risteytyskoira Scooby ajoivat tänään DS1W -sarjassa sijalle 7 ajalla 9:38,9 ja tiukkaa sekuntikampailua on tiedossa huomennakin! Tarja Tihula ja greyster Bosiks kisasivat sarjassa DS1WM50 sijalle 5 ajalla 10:55,4. ” Kisasuoritus meni hyvin, yhdet lipat tuli vedettyä. Ohitustilanteita kisan aikana ei tullut”. Tämän päivän suomalaisten kisaurakan päätti Milja Pyyhtiä ja dobermanni Jalo starttaamalla sarjassa DS1J ja maalissa parivaljakon aika oli 9:05,7 ja sija 12. ” Suoritus meni hyvin. Loppusuoralla Jalo eksyi aidan toiselle puolelle ja siinä meni aikaa , mutta kun siitä päästiin pitkä loppusuora meni tosi hyvin. Nyt rata on koiralle tuttu joten huomiseen lähdetään hyvillä mielin” Pyyhtiä kertoi.
Huomiselle on siis tiukkoja kilpailukamppailuja tiedossa ja lisäksi huomenna kisaurakkansa aloittaa koirajuoksussa Henna Lappi, Katri Grönlund, Ava Niskanen, Marika Tiiperi, Milja Pyyhtiä ja Tuomas Kotinurmi
Joukkueenjohtajan terveiset torstailta:
Kiitos aikaistettujen lähtöaikojen, auto oli pakattava ennen aamiaista ja hypättävä ratin taakse heti sen jälkeen.
Matkalla kisapaikalle oli pientä hidastetta yhden asfaltointityömaan johdosta. Suomalaista vaan hieman ihmetti, kun levittivät uutta päällystettä kohtaan jossa en edellisinä päivinä havainnut mitään vikaa. Eikä siis kyse ole siitä, etteikö täältä olisi löytynyt ihan päällystyskunnossa olevia tienpätkiäkin.
Aamun ja sitten päivän mittaan numerolappujen ja muun rekvisiitan jakoa, kilpailijoiden pientä avustamista (tai vahtimista että esim. tarkastuksissa kohdallaan tasapuoleisesti muihin nähden) sekä erilaista yhteydenpitoa järjestäjän suuntaan.
Noin yleisesti voisin sanoa, että lähtöä edeltävät tarkastukset ja lähdöt sekä maaliintulot sujuivat varsin hyvin. Joitakin kilpailukohtaisen ”koirien kastelusäännön” vastaisia tapauksia havaittiin ja minäkin kävin näyttämässä yhden videopätkän päätuomarille. Linja näihin ilmeisesti tiukkeni iltapäivän aikana ja päätuomarin lupaus oli se, että huomisesta alkaen seurauksena on pääsääntöisesti ainakin varoitus.
Tuloksia en tänne ala kirjoittelemaan, kiitos Tuomo Niittylahden ne on julkaistu kuvina.
Jotta päivä ei olisi sujunut ilman yllätyksiä, niin viimeisen luokan lähtöaikaa oli siirretty 30 minuuttia eteenpäin eikä siitä tiedottaminen ihan täyttä kymmentä pistettä mielestäni ansaitse. Ihan ainoa asian ”skipannut” en ollut, sillä luokan alkuperäisen lähtöajan mukaisella hetkellä lähtöalueen läheisyydessä oli useita ko. luokan kilpailijoita odottamassa lähtöä.
Samoin se, että saan lähtölistat vasta noin seitsemän aikaan illalla, ei ollut uutinen parhaasta päästä…
Huomenna (ajansäästön vuoksi) lähtöihin tulee tapahtumaan pientä säätöä. Miesten pyörässä kilpailijat lähetetään tämän päivän aikojen perusteella nopeusjärjestyksessä, ikäluokasta riippumatta. Sama naisten kohdalla. DS1 -luokkien lähtöväli lyhenee > 30 sek.
Juoksussa lähtö tulee tapahtumaan kahdesta ”lähtökarsinasta” 15 sek välein. Toisesta karsinasta lähtevät 30 sek välein kilpailijat joiden lähtöajan sekunnit ovat :00 tai :30. Toisesta vastaavasti lähtöajan sekunnit :15 ja :45. Tämä myös junioreilla.
Nyt jojolla on edessä vajaan kahden tunnin odotus lähtölistoihin sekä musher dinneriin joka alkaa klo 19.00 paikallista aikaa.
Eiköhän tämä tästä…. huomenna on uusi päivä

9.11. KESKIVIIKKO, KILPAILUT AVATAAN

Toinen päivä paikalla eli keskiviikkona 9.11.2022 (jojon ajatuksia ja tunnelmia).
Aamu alkoi sateisena ja päivän ohjelma oli valtaosaltaan epävirallista. Eläinlääkärien ja varusteiden tarkastukset jatkuivat. Lisäksi kilpailijoiden vapaamuotoista tutustumista uriin. Varsin paljon oli uralle suuntaavaa porukkaa koko päivän ajan.
Viimeisetkin kotimaiset kilpailijat saapuivat kisapaikalle aamupäivän aikana.
Lähtölistoja odotettiin ja lopulta, kiitos Noora, sain tiedon siitä, että ensimmäiset listat on julkaistu.
Miksi tämä oikein kesti? Siihen sain päivän aikana vastauksen. Lähtölistoissa oli alusta alkaen ollut virheitä joita ei kuitenkaan, valitettavsti, korjattu ennen kuin listat lähetettiin julkaistavaksi. Onneksi eräs IFSS:n toimija päätti tarkastaa ne vielä kerran uudestaan ja havaitsi sen, että etukäteen ilmoitettuja virheitä ei ollut kuitenkaan korjattu.
Päivän toinen polttava puheenaihe oli erään valmistajan juoksuvyö ja sen hyväksyminen tai hylkääminen. Ongelmana siis lukkohaka joka on mahdollista irroittaa vyöstä niin että se jää kiinni koiran vetoliinaan. Lukkoa ei saa jättää kiinni vetoliinaan. Tätä sitten pohdittiin jj-kokouksessa sinne toimitetun vetovyön kanssa. Päätuomari kertoi, että vyö ja lukko hyväksytään jos niitä käytetään oikein. Tämän piti olla varusteiden tarkastajien tiedossa. Silti, kokouksen aikana, sain vietin että erään kilpailijamme varusteet oli hylätty lukosta johtuen. Tästä keskustelin päätuomarin kanssa heti kokouksen jälkeen ja uudestaan myöhemmin kilpailualueella. Pitäisi siis olla hyväksytty vaikka osalle porukkaa on sanottu että ei kelpaa. Tarkoittaa siis sitä, että kun juoksut alkavat, niin olen lähdössä tarkkailemassa tarkkailijoiden tomintaa.
Sinällään kokouksessa kyseltiin mm. livekuvan lähetyksestä eikä sitä järjestäjien mukaan ole heidän toimestaan. Tsekin jj kertoi että he yrittävät saada livekuvaa aikaiseksi. Linkin ainakin yritin jakaa tähän ryhmään. Kuitenkin järjestäjän puolesta on vastattu että ”liveä” olisi olemassa, mutta huomenna sitten nähdään, onko kyseessä kuva vai pelkät tulokset.
Toinen mitä sai odottaa ja odottaa olivat lähtönumerot. Ne piti jakaa jj-kokouksessa (ei jaettu). Ne piti olla saatavilla ”valkoisesta teltasta”, mutta ilmeisesti erehdyin siitä, mikä valkoinen teltta oli kyseessä. No, löytyihän ne lopulta. Oli sitten vain laatikko jossa oli x-määrä tavaraa ja y-määrä kirjekuoria. Ensimmäiset oli pakko ”setviä” varikolla otsalampun valossa ja auton takakontissa. Pekalle oli pakko saada kaikki koska hänen lähtönsä on heti kahdeksan jälkeen aamulla. Toimitus onnistui melkein täydellisesti. Ainoastaan yksi väärä auton tuulilasiin tarkoitettu numerolappu lipsahti Pekalle. yriteään korjata tämä huomenna torstaina.
Toinen minkä jakaminen jäi huomiseen on musherdinnerin pääsyliput. Tosi helppoa yrittää jakaa pimeässä lappuja joiden koko on noin 2×4 cm. Lappuja on kolmea eri väriä ja kahdelle eri päivälle…
Päivän virallisen ohjelman päätti kilpailun avajaiset. Avattua tuli….
Nyt olen ollut pari tuntia majoituksessa ja se on mennyt näiden numeroiden, papereiden ja muiden selvittelyssä sekä tämän kirjoittamisessa. Taidan painua pikku hiljaa suihkun kautta peiton alle.
Huomenna aletaan kisaamaan tosissaan (en siis minä, vaan joukkueemme kilpailijat).
P.S. tämä on eräänlaista puoliväsyneenä kirjoitettua tajunnanvirrantekstiä. Toivottavasti ei sisällä ihan hirveästi kirotusviheitä eikä epämääräisyyksiä.

8.11. TIISTAI, JOUKKUE SAAPUU SAKSAAN

EM-kisojen joukkueenjohtajan ensimmäinen julkaisu näistä kisoista.
Ihan ensimmäisenä todettakoon, että jälleen kerran, Saksassa, kännykkäverkon kuuluvuus kilpailupaikalla on melko rajoittunut. Itse en saanut paikalla käydessä kännykkään kuin “muinaisen Edgen” jonka nopeutta kuvataan “riittää just WhatsAppiin. Itselläni stake out alueen kartan latautuminen nettisivulta kesti noin kolme minuttia.
Jos tilanne todella on tuo, niin voin epäillä että livelähetyksiä ei olisi saatu mitenkään toimimaan. Tarkoittaa sitten käytännössä sitä, että annetaan tänne kirjallisia päivityksiä päivien mittaan kun aika ja kännykkäverkko antaa periksi…
Sitten tavallaan tähän mennessä “tapahtuneeseen ja tietooni tulleen”.
Itse tosiaan tulin Berliiniin tänään päivällä lentokoneen kyydissä. Siitä sitten auto alle ja tien päälle. Iso maa, isoja teitä ja paljon liikennettä. Kilpailijoiden WA-ryhmän tietojen mukaan en ollut ainoa joka mateli melko pitkään liikenteessä.
Yhden turhan majoituksessa käynnin jälkeen (en päässyt sisään/saanut avaimia), kohti kisapaikkaa…
Portille oli onnistuttu hankkimaan porukka ihmisiä jotka pysäyttivät auton sentilleen oikeaan kohtaan. Ei liian lähelle, ei liian kauas. Siitä sitten kertomaan että olen Suomen joukkueenjohtaja ja olisi kiva tietää missä meidä alue on. Noh… kukaan paikalla olleista ei osannut englantia edes sitä vähää mitä itse osaan saksaa. Kaikkein eniten ihmettelyä tuntui aiheuttavan autossani, vuokrasellaisessa, olevat saksalaiset rekkarit joiden perusteella minun olisi pitänyt olla Saksalainen.
Siitä sitten aluetta kiertelemään ja kun en paikkaa löytänyt, niin ohjeita kyselemään. Noin kuudes henkilö osasi edes auttavasti englantia, mutta oikea alue löytyi vasta WA-ryhmän kautta (kiitos Pekka ja Maija). Nyt ainakin tiedän mihin huomenna aamulla suunnistan auton parkkiin.
Enne kuin löysin alueen, sain soiton majoituksestani. Siinä sitten keskusteltiin saksan ja englannin sekoituksella tyyliin “avaimet on sun kavereilla”. Ööö, “millä kavereilla kun minulla on tasan tarkkaan yhden hengen huone varattuna?” Noh, kyllä sitten ehdin paikalle sovittuna aikana, sain avaimet, huoneen ja jopa aamiaisen sovittua aamu seitsemäksi.
Minulla on matkaa kisapaikalle noin puoli tuntia, eli lienen paikalla noin kahdeksan aikaan aamulla.
Ehkä tämä tästä….
Niin ja vaikka ajan vuosittain turhankin paljon, niin en vuosiin ole ollut yhtä lähellä hirvikolaria kuin matkalla majoitus-kisat. Varsin hämärässä tien päätti ylittää kaksi saksanhirveä joista jälkimmäinen oli kohtuullisen kokoinen uros.
Huomenna yritän raportoida lisää jo kisapaikalta. Tai sitten viimeistään illalla majoituksesta, kun täällä toimii 4G edes jotenkin.

PÄIVITYKSIÄ KILPAILUSTA VOIT SEURATA FB-RYHMÄSSÄ VALJAKKOURHEILUMAAJOUKKUE JA KANNUSTAJAT

KILPAILUN KOTISIVUT LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ

LIVETULOKSET LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ

KILPAILUN FB-SIVUT LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ