Etusivulle
NomeNordicSkijoringCanicrossBikejoringRigracingCompetitions
Discussion FoorumManagementCalendarSell&BuyValjakkourheilu magazineMaterial breefcase

Valjakko- ja koirahiihto

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

[ Kilpailutoiminta | Hiihtovuoroja | Koirahiihto-opas | Valjakkourheilussa käytettyjä koirarotuja]

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Valjakkohiihto

Valjakkohiihdossa koira on kytketty aisojen avulla pulkkaan, jossa on painoja 0,7 kertaa koiran paino (esim. 30 kiloinen koira vetää 21 kg painoista pulkkaa). Hiihtäjä kiinnittää itsensä pulkkaan joustavalla narulla ja hän etenee pulkan perässä vapaata hiihtotyyliä käyttäen. Kilpailumatkat vaihtelevat naisilla 10-20 km ja miehillä 15-30 km.

Valjakkohiihtoa

Monivaljakoilla kilpailtaessa koiria on jonossa aisojen välissä kaksi tai useampia ja pulkkaan lastattava paino kasvaa koiramäärän mukaan. Myös valjakkohiihtoviestejä järjestetään. Valjakkohiihto on siten kilpailuna hyvin samankaltaista kuin murtomaahiihto. Valjakkohiidossa koiralla on lopputulokseen suurempi vaikutus kuin hiihtäjällä. Hiihtäjä ei silti voi "vedätyttää" itseään liikaa, sillä koira väsyy silloin nopeammin. Etenkin ylämäissä on hiihtäjän pantava kaikki peliin. Koira joutuu muuten painavan pulkan lisäksi kiskomaan myös hiihtäjää.

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Koirahiihto

Koirahiihto hyväksyttiin viralliseksi valjakkourheilun lajiksi vasta syksyllä 1999, jolloin valjakkourheilun kansainvälinen kattojärjestö IFSS (International Federation of Sleddog Sport) päätti ottaa koirahiihdon viralliseksi lajiksi valjakkourheilun MM-kilpailuihin Alaskan Fairbanksiin vuonna 2001. Rapakon takana koirahiihtoa on kuitenkin harrastettu jo pitkään myös kilpailumuotona ja Euroopassakin sitä on aina käytetty kilpailevien valjakkohiihtokoirien pääasiallisena treenausmuotona.

Euroopassa kuten myös Suomessa on suhtauduttu koirahiihdon virallistamiseen hiukan nihkeästi ja kilpailumuotona laji nähdään usein pelkästään harrastelijoiden lajina ja tapana hankkia uusia valjakkohiihtäjiä. Koirahiihto on nimittäin ehdottomasti helpoin tapa tutustua valjakkourheilun maailmaan. MM-tasolla koirahiihdossa on kilpailtu vuodesta 2001 alkaen, mutta EM-tasolla mitaleita jaettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2003. Tällöin kilpailtiin koirahiihdon EM-titteleistä Suomen Iisalmessa.

 

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

VUL postimyynnistä valjakkourheiluvarusteet

 

Yhteistyössä mukana:

veikkaus.JPG (6644 bytes)
Valjakkourheilukin saa tukea veikkausvaroista