Etusivulle
NomeNordicSkijoringCanicrossBikejoringRigracingCompetitions
Discussion FoorumManagementCalendarSell&BuyValjakkourheilu magazineMaterial breefcase

Valjakkoajo

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

[ Kilpailutoiminta | Jarrumaton teko-ohjeita | Valjakkourheilussa käytettyjä koirarotuja ]

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Valjakkoajo

Valjakkoajokilpailussa rekeä vetää 4, 6, 8 tai avoin määrä koiria. Ajaja ohjaa valjakkoaan huutamalla oikea-vasen käskyjä johtajakoirilleen jalaksilla seisten ja ylämäkiin vauhtia potkien tai juosten. Kilpailumatkat pitenevät koirien määrän kasvaessa ja ovat sprinttikisoissa 7-26 km (n. 2 km per koira). Kilpailut ovat yleensä kaksi- tai kolmipäiväisiä ja yhteenlaskettu tulos ratkaisee loppusijoituksen. Koko kilpailu on ajettava samoilla koirilla ja koirien on oltava mikrosiruin tunnistemerkittyjä, jotta tuomari voi tarkistaa, että valjakon koirat pysyvät samoina. Tarvittasessa koiria voi jättää pois valjakosta, mutta jokaiseen luokkaan on asetettu minimikoiramäärä, jota pienemmällä määrällä koiria ei saa enää startata kilpailun seuraavassa lähdössä.

Valjakkoajoa
Kuva: Kati Kettumäki

Valjakkoajokilpailujen toisen ääripään muodostavat kuuluisat Pohjois-Amerikan Yukon Quest ja Alaskan Iditarod, jotka ovat jopa 1500 km mittaisia useita päiviä kestäviä kilpailuja.

Valjakkoajossa koirien tasaisuus on valttia ja hyvät johtajakoirat arvokkaampia kuin painonsa verran kultaa. Johtajakoirien on oltava nopeita, sitkeitä ja kovaluontoisia, mutta silti tottelevaisia. Jos johtajakoirat temppuilevat, valjakko on nyytissä alta aikayksikön.

Sprinttikisoissa ajetaan yleensä kahtena peräkkäisenä päivänä sama rata ja sijoitukset ratkeavat yhteenlaskettujen aikojen perusteella. Ajopuolella miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Ajajan oma kunto vaikuttaa lopputuloksiin enemmän pienemmissä luokissa kuten 4-koiran luokassa kuin avoimessa luokassa. Koiramäärän kasvaessa lopputuloksen etenemisvauhdin osalta määräävät yhä enenevässä määrin koirat. Ajajan reen käsittelytaito ja nopeus toimia sotkutilanteissa saatavat toisinaan vaikuttaa lopputulokseen usealla minuutilla. Taitava reen käsittelijä voittaa helposti mutkaisella radalla joka kurvissa sekunnin tai pari.

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

VUL postimyynnistä valjakkourheiluvarusteet

 

Yhteistyössä mukana:

veikkaus.JPG (6644 bytes)
Valjakkourheilukin saa tukea veikkausvaroista