Etusivulle
NomeNordicSkijoringCanicrossBikejoringRigracingCompetitions
Discussion FoorumManagementCalendarSell&BuyValjakkourheilu magazineMaterial breefcase

Valjakkourheilussa käytettyjä koirarotuja

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

[ Alaskanhusky | Alaskanmalamuutti | Belgianpaimenkoira | Chinook | Englanninsetteri | Eskimokoira | Grönlanninkoira | Irlanninsetteri | Labradorinnoutaja | Lyhytkarvainen saksanseisoja | Pointteri | "Risteytyskoirat" | Saksanpaimenkoira | Samojedinkoira | Siperianhusky ]

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

Nämä rotuesittelyyn poimitut koirarodut esiintyvät etenkin talvilajien ja sulanmaan lajien kovempaa vetovaimaa vaativissa valjakkourheilun lajeissa. Sulanmaan lajeista etenkin koirajuoksu puolestaan soveltuu hyvin mille tahansa koirarodulle.

Teksti: Ninnu Valkonen, 1999-2000
Kuvat: Wikipedia, 2009
Linkki- ja kuvapäivitys Kati Kettumäki 2009


ALASKANHUSKY

Alaskanhusky on sekoitus monentyyppisistä koirista, mukaan lukien alkuperäiset pohjoiset koirat, jotka eivät kuulu mihinkään määrättyyn rotuun. Alaskanhusky on sekoitus arktisia koiria (merkittävimmin intiaanikoiraa) ja ei - arktisia koiria kuten irlanninsetteriä, joita tuotettiin 1900 - luvun alussa Alaskaan.

alaskanhusky.jpg (11728 bytes)  

Rekikoirakasvatuksen päätavoitteeksi tuli kilpaileminen. Pienimpiä ja nopeimpia rotuja käytettiin jalostukseen enemmän, jolloin yleinen koko pieneni ja vauhti lisääntyi. Vuosien kuluessa koiria jalostettiin ainoastaan käyttöominaisuuksien perusteella: nopeus, kestävyys, terve rakenne ja menohalut päätavoitteena. Näin kehittyi alaskanhusky; rotujen yhdistelmä, joka on saavutettu menestyksekkäällä siitoksella monista eri koiratyypeistä. Kilpaileminen on ratkaiseva tekijä alaskanhuskya luotaessa, ilman kilpailua ajajat eivät olisi aikaansaaneet niin nopeita koiria tai antaneet niin paljon arvoa kaikille kilpakoiralta vaadittaville kyvyille. Johtuen kilpailijoiden määrästä, jokaisen kilpailijan tuottamasta pentuemäärästä ja erittäin tiukasta karsinnasta "rotu" paranee.

Alaskanhuskyjen parhaat kasvattajat eivät halua rekisteröidä rotuansa koska se tietäisi myös kehityksen loppumista. Hyvät alaskanhuskyt ovat tasakokoisia ja tiukkojen jalostuskriteerien vuoksi hyväluonteisia ja helppoja käsitellä.

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Alaskanhusky

Lähteet: Mushing - lehti 1991

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

ALASKANMALAMUUTTI

Alaskanmalamuutti on saanut nimensä Luoteis - Alaskassa eläneen intiaaniheimon mukaan. Mahlemiut - eskimot käyttivät koiraa kuormanvetäjänä hylkeenpyyntimatkoillaan. Alaskanmalamuutit vetivät raskaita kuormia pitkiä matkoja hitaalla vauhdilla usein vaikeissa olosuhteissa. Alaskanmalamuutit saavuttivat mainetta myös kilpakoirana uudisraivaajien ja kultakuumeen aikoihin.

 alaskanmalamute.jpg (16021 bytes)

Amerikan kennelliitto hyväksyi alaskanmalamuutin rotumääritelmän vuonna 1935. Suomeen ensimmäiset malamuutit tulivat 60 - luvulla. Malamuuttien määrä on kasvanut vuosi vuodelta hitaasti, mutta varmasti. Vuosina 1990-95 on rekisteröity yhteensä 148 koiraa. Kaikkiaan alaskanmalamuutteja on Suomessa tällä hetkellä n. 200 kpl.

Alaskanmalamuutti on suurikokoinen arktinen pystykorva. Malamuuttien turkki on tiheä ja karkea, väritys vaihtelee vaaleanharmaasta mustaan. Malamuuttien silmät ovat tummanruskeat, sinisiä silmiä ei rotumääritelmä hyväksy. Luonteeltaan "muutit" ovat lempeitä ja ystävällisiä.

Alaskanmalamuutti ei ole yhtä nopea kuin esim. siperianhusky johtuen sen raskaasta rakenteesta. Malamuutit jaksavat kuitenkin vetää raskaitakin taakkoja pitkiä matkoja. Alaskanmalamuutit ovat hyviä koiria kuormanvetoon ja retkeilyyn, mutta niillä kilpaillaan myös aktiivisesti valjakkourheilun eri lajeissa.

Suomessa toimii Suomen Alaskanmalamuutti yhdistys r.y jonka sivut löytyvät osoitteesta

www.alaskanmalamuutti.net

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Alaskanmalamuutti

Lähteet: Suomen Alaskanmalamuutti yhdistys r.y

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

BELGIANPAIMENKOIRA

Belgianpaimenkoira juontaa alkunsa vanhoista paikallisista maalaiskoirista. Alkuperäinen belgianpaimenkoira oli aktiivinen paimenkoira, jonka arvo luonnollisesti punnittiin paimennus - ym. käyttöominaisuuksien perusteella. Belgianpaimenkoirarodun nykyisten neljän muunnoksen kehittyminen alkuperäisistä lammaspaimenista ei suinkaan ollut suoraviivaista. Osittain rotumuunnosten välistä rajanvetoa käydään vielä tänä päivänäkin. Belgianpaimenkoira poikkeaa useimmista muista roduista siinä suhteessa, että yksi ainoa tyyppi sulkee piiriinsä neljä rotumuunnosta.

Ensimmäinen luotettava tieto Suomessa esiintyneestä belgianpaimenkoirasta on vuosilta 1925-1927. Ensimmäisenä maahamme tuotiin groenendael - muunnos, ja varsinainen kasvatustyö alkoi groenendaeleista. Seuraavaksi Suomeen saapui tervueren - muunnos, mutta harrastus oli hyvin vähäistä. Laajempi tervueren- samoin kun malinois ja laekenoisharrastus on virinnyt karanteenirajojen avauduttua Keski-Eurooppaan.

bpmg.jpg (19988 bytes) bpmt.jpg (25390 bytes)
Groedendael Tervueren

Musta pitkäkarvainen muunnos on nimeltään groenendael. Nimensä se on saanut Groenendaelin linnasta, joka sijaitsee Belgiassa. Punaruskea, karkeakarvainen belgianpaimenkoira on nimeltään laekenois. Nimi juontaa juurensa rodun kantayksilöistä, joiden isännillä oli oikeus paimentaa lammaslaumoja Laekenin kuninkaallisessa puistossa. Nykyisin laekenois-muunnosta kasvatetaan eniten Hollannissa. Malinois on lyhytkarvainen, punaruskea belgianpaimenkoira, joka on saanut nimensä Malinesin kaupungin mukaan. Tervueren on muutoin samanlainen kuin groenendael, mutta väri on punaruskea tai hiekka ja karvojen päät ovat mustat. Myös maski on musta. Tervueren-muunnokseen kuuluvat myös muun väriset pitkäkarvaiset, jotka saattavat olla vaaleankeltaisia, hunajanvärisiä tai harmaita jne. Tervueren on saanut nimensä samannimisestä kylästä lähellä Brysseliä.

bpmm.jpg (17981 bytes) bp_lakenois.jpg (16885 bytes)
Malinois Lakenois

Nykyään tervueren on suosituin muunnoksemme, groenendael on seuraava ja sitten tulevat malinois ja laekenois. Tänä päivänä belgianpaimenkoira on yksi suosituimmista palveluskoiraroduista. Nämä koirat ovat monipuolisesti aktiivisia niin palveluskoirakokeissa, agilityssa kuin muillakin harrastusalueilla. Hiihdossa belgianpaimenkoiria käytetään paljon ja ne pärjäävät hyvin. Ne soveltuvat myös kaikkeen muuhunkin vedätykseen. Joillakin juoksee belgianpaimenkoiria valjakoissakin. Ne ovat nopeita ja kestäviä koiria.

Luonteeltaan belggari on vilkas, valpas ja tarkkaavainen. Se on reaktioissaan nopea, jopa malttamaton. Koira on jatkuvassa liikkeessä ja vaikuttaa väsymättömältä.

Lisää tietoa belgianpaimenkoirista löytyy Suomen belgianpaimenkoirayhdistyksen nettisivuilta http://www.finbelge.fi

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgianpaimenkoira

Lähteet: Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry.

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

CHINOOK

 

Tämän rodun on luonut amerikkalainen kasvattaja, Arthur Walden, risteyttämällä keskenään amerikan eskimokoiria, lyhytkarvaisia bernhardilaisia ja belgianpaimenkoiria. Waldenin lempikoiran, Chinookin (tarkoittaa lämmintä tuulta) mukaan nimetty rotu on äärimmäisen harvinainen.

Chinook toimii tyypillisen pystykorvan tavoin, se on aina halukas työskentelemään ja varsinkin vetämään rekeä. Sillä on voimakas, ja itsevarma luonne, joten se tarvitsee pennusta asti määrätietoista kasvatusta. Rotu on harvinainen ja vaarassa menehtyä. Kasvattajien mielestä tämä vahva ja sisukas koira on aivan erinomainen myös vahtikoirana.

chinook.jpg (20775 bytes)

Rotu syntyi 1900 - luvun alussa ja sen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut vetokoira. Nykyisin chinookeja käytetään myös rekikoiran lisäksi seura - ja vahtikoirana. Todennäköinen elinikä rodulla on 13-14 vuotta, paino n. 29,5 - 41 kg ja korkeus 53 - 66cm.

Harvinaisuudesta johtuen chinookeja ei ole Suomessa. Englanniksi tietoa Chinookeista löytyy: http://www.chinook.org/

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Chinook_(koira)

Lähteet: rotukoirat : Chinook

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

ENGLANNINSETTERI

Englanninsetteri polveutuu haukka - ja verkkometsästäjien käyttämiin spanieleihin, joiden tehtävänä oli merkata hetken pysähdyksellä riistan sijainti metsästäjille. Varhaisimmat tiedot tällaisten koirien käytöstä löytyvät 1200 - luvulta. Englanninsetteriä on varsinaisesti jalostettu nyt reilut 200 vuotta. Englannissa seisovat lintukoirat olivat ylhäisön suosiossa ja settereistä oli useita eri verilinjoja joista myöhemmin kehitettiin kaikki setterit. Suomalainen englanninsetterikanta pohjautui alkuvaiheessa 1800 - luvun puolivälissä pitkälti englantilaisiin linjoihin, jotka olivat tuotu Ruotsista tai Venäjältä.

englanninsetteri.jpg (20375 bytes)

Englanninsetteri on keskikokoinen, ja pitkäkarvainen koira, jonka turkin väri vaihtelee. Luonteeltaan englanninsetterit ovat ystävällisiä, tottelevaisia ja vaativat paljon liikuntaa.

Englanninsetteri on seisova kanakoira jota käytetään kana, - sekä vesilintujen metsästykseen. Rekikoirana englanninsetteriä käytetään hiihtopuolella. Valjakkohiihtoon englanninsetteri on innokas ja aktiivinen juoksija.

Maailmalla englanninsetteri on yleinen koirarotu. Se on saavuttanut suuren suosion Italiassa ja Ranskassa. Yksinomaan Italian englanninsetterikanta on enemmän kuin 20 000 yksilöä. Yhdysvalloissa englanninsettereitä on myös runsaasti, samoin kuin Norjassa.

Suomessa toimii Kanakoirakerhon englanninsetterijaos http://personal.inet.fi/yhdistys/kkk-hhs-esjaos/kotisivut/psivu.htm

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Englanninsetteri

Lähteet: Kanakoirakerho : englanninsetterijaos
Koirarodut : englanninsetteri

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

ESKIMOKOIRA

Eskimokoira on alunperin ollut paikasta toiseen liikkuneiden eskimoheimojen uskollinen kumppani, joka oli apuna metsästyksessä, sekä veti rekeä ja kantoi taakkoja.

kanadaneskimokoira.jpg (18852 bytes)
Kanadaneskimokoira

Eskimokoira muistuttaa hyvin paljon sukulaistaan grönlanninkoiraa, jopa siinä määrin, että pohjoismaissa niitä pidetään samana rotuna, grönlanninkoirana, ja niillä on yhteinen rotumääritelmä. Isossa-Britanniassa molemmat puolestaan rekisteröidään eskimokoirina.

Eskimokoira om kookas ja vahva, jopa 50-kiloinen valjakkokoira. Se on kestävä ja vähään tyytyvä, mutta myös erittäin itsenäinen ja kiihkeä kaikessa mitä tekee. Luonteeltaan eskimokoira on sisukas, ja uskollinen koira, jolla on hyvin voimakas laumavaisto.

Tietoa englanniksi Eskimokoirasta http://www.sleddogcentral.com/canadian_eskimo.htm

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kanadaneskimokoira

Lähteet: Tammen Suuri Koirakirja: Eskimokoira

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

GRÖNLANNINKOIRA

Grönlanninkoira on kotoisin Grönlannin kylmimmiltä eli MacKenziejoen, Baffininlahden ja Victoriansaaren alueilta. Pohjoisen kansat käyttivät grönlanninkoiraa vetokoiranaan. Koiravaljakot olivat ainoa mahdollinen kuljetusväline ja lisäksi koirat kantoivat kesäisin taakkoja ja auttoivat ympäri vuoden niin jääkarhunmetsästäjää kuin hylkeenpyytäjääkin, jolle ne etsivät jäältä hylkeiden hengitysaukkoja.

Ensimmäiset grönlanninkoirat tuotiin maahamme jo talvisodan aikaan. Grönlanninkoirakanta on pysynyt kuitenkin hyvin pienenä koko ajan. Vuonna 1990 Suomessa rekisteröitiin 17 grönlanninkoiraa. Euroopan ulkopuolella rotu on harvinainen.

gronlanninkoira.jpg (29767 bytes)

Grönlanninkoira on kaunis käyttökoira jonka turkki voi olla minkävärinen tahansa. Grönlanninkoira on voimakas pohjoinen pystykorva, rakenteeltaan sopiva ja kestävä jatkuvaan rasittavaan työhön rekikoirana arktisissa olosuhteissa.

Luonteeltaan grönlanninkoira on itsenäinen, peloton, ystävällinen, mutta jonkin verran varautunut vieraita kohtaan.

Rekikoirana grönlanninkoira on uurastaja, joka suorittaa tehtävänsä ylpeänä ja kärsivällisesti. Puhdasrotuisia grönlanninkoiria on varsin vähän kilpailevissa valjakoissa, vaikka ne vuosia sitten olivat melko yleisiä. Suomessa grönlanninkoiria näkee nykyäänkin enemmän näyttelykehissä.

Grönlanninkoirayhdistys perustettiin Suomeen vuonna 1978. Netistä ei grönlanninkoira tietoutta ainakaan suomeksi löydy.

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6nlanninkoira

Lähteet: Suuri Koirakirja 3 : Grönlanninkoira

 

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

IRLANNINSETTERI

Irlanninsettereiden arvellaan polveutuvan muinaisesta irlanninvesispanielista, joita risteytettiin englanninsettereiden, vesispanieleiden ja gordoninsettereiden kanssa. Väitetään myös, että ennen rodun lopullista hyväksymistä mukaan tuli myös pointterin, newfoulandinkoiran ja venäjänvinttikoiran verta.

Ensimmäiset irlanninsetterit määriteltiin omaksi rodukseen viime vuosisadan puolivälissä. Vuonna 1850 Ison - Britannian rotukirjaan merkittiin ensimmäinen irlanninsetteri. Rotu vietiin Yhdysvaltoihin vuonna 1878. Suomessa rotua on tavattu 1800 - luvun lopulta lähtien. Ensimmäiset koirat tuotiin Suomeen Pohjoismaista ja Venäjältä.

irlanninsetteri.jpg (22038 bytes)

Irlanninsetteri on yleisin neljästä setterirodusta. Irlanninsettereitä on kahdenlaisia, väriltään punaisia tai puna-valkoisia pitkäkarvaisia koiria. Kummallekin värille on oma rotumääritelmänsä. Irlanninsetteri on luonteeltaan ystävällinen ja eloisa koira.

Irlanninsetterit ovat kanakoiria eli niitä käytetään hyvin paljon metsästyksessä. Rekikoirina settereitä on sekä, hiihto että ajopuolella. Setterit ovat nopeita, voimakkaita ja innokkaita rekikoiria.

Suomessa toimii Kanakoirakerhon irlanninsetterijaos. Kanakoirakerhon kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.kkk-hhs.fi/   ja muuta tietoa irlanninsettereistä löytyy http://come.to/irish.setters

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Irlanninsetteri

Lähteet: Kanakoirakerhon irlanninsetterijaos
Koirarodut : irlanninsetteri

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

LABRADORINNOUTAJA

Labradorinnoutaja on yksi maailman suosituimmista roduista, se tunnetaan kaikkialla. Labradorin luonne on varmasti edesauttanut sen suosituksi tuloa, sillä se on hyväntuulinen, ystävällinen ja uskollinen seuralainen.

Labradorin juuret juontavat nimensä mukaisesti Labradorin niemimaalta ja Newfoundlandista, Kanadasta. Kalastuslaivojen mukana näitä koiria kulkeutui 1700-luvulla Brittein saarille, jossa koirat jakaantuivat kahteen ryhmään. Toisesta kehittyi Newfoundlandinkoirana tunnettu rotu ja toisesta Labradorinnoutaja.

labradorinnoutaja.jpg (19572 bytes)

Suomeen ensimmäiset "lapukat" saapuivat 1900-luvun alussa, mutta nykyinen lapukkakantamme sai alkunsa 1950-luvulla.

Alun perin lapukka jalostettiin ammutun pienriistan talteenottamiseen. Tärkeitä ominaisuuksia olivat hyvä vainu, pehmeä ote riistasta, hyvä koulutettavuus sekä suuri noutohalukkuus ja sopiva rakenne käyttötarkoitukseensa. Nämä piirteet ovat yhä tärkeitä tämänpäivän labradorissa ja löytyvät mm. rotumääritelmästä edelleen. Labradorinnoutaja voi olla väriltään musta, keltainen tai ruskea. Karvapeite on lyhyt, tiheä ja vedenpitävä.

Metsästys- ja jälkikokeissa valtaosa osanottajista ja myös voittajista on labradoreja.Tämä kuvastaa rodun erinomaisia käyttöominaisuuksia.Labradori on kuitenkin erittäin monipuolinen koira ja se voidaan kouluttaa metsästyksen lisäksi moniin eri tehtäviin.

Vetokoirina labradoreja käytetään lähinnä harrastuskoirina hiihdossa tai valjastetaan koira vetämään pulkkaa. Suomesta löytyy kuitenkin kilpaileva labradorinnoutaja valjakkokin. Rekikoirana labradorinnoutaja on melko hidas, mutta soveltuu hyvin retkikoiraksi valjakkoon.

Lisää tietoa netistä Suomen labradorinnoutajakerhosta: http://www.labradori.fi

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Labradorinnoutaja

Lähteet: Suomen Labradorinnoutajakerho Tammen Suuri Koirakirja

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA

Saksanseisoja polveutuu espanjalaisista ja ranskalaisista lintukoirista, joita tuotiin Saksaan 1600 - luvulla. 1830 - luvulla rotua päätettiin jalostaa solakammaksi risteyttämällä siihen joitakin brittiläisiä seisojia, erityisesti pointteria. Näin syntyi kahdenlaisia seisojia, kevyempiä ja jykevämpiä. Näitä kahta seisojatyyppiä risteytettiin keskenään ja näin syntyi nykyinen saksanseisoja.

Saksan kennelliitto hyväksyi lyhytkarvaisen saksanseisojan viralliseksi roduksi vuonna 1872. Ensimmäinen lyhytkarvainen saksanseisoja tuotiin Suomeen jo 1860 - luvulla.

Lyhytkarvainen saksanseisoja on keskikokoinen koira, jonka karvapeite on lyhyttä ja sileää. Saksanseisojia on kolmea eri muunnosta; lyhytkarvaisen lisäksi on myös pitkä - ja karkeakarvaisia saksanseisojia. Lyhytkarvainen on kuitenkin käytetyin rekikoirana. Luonteeltaan saksanseisojat ovat uskollisia ja tottelevaisia, sekä erittäin aktiivisia.

lkss.jpg (27476 bytes) kkss.jpg (26853 bytes)
Lyhytkarvainen Karkakarvainen

Saksanseisojan alkuperäinen käyttötarkoitus on metsästys, se on hyvin käyttökelpoinen joka paikan lintukoira, jolla on valtava suorituskyky metsästettäessä. Seisojaa on käytetty myös ajavana koirana, sekä vahti - ja vetokoirana. Rekikoirana lyhytkarvainen saksanseisoja on parhaimmillaan leudossa ilmassa. Seisojat ovat nopeita, innokkaita ja voimakkaita rekikoiria. Ne soveltuvat erinomaisesti sprinttimatkoille. Valjakkohiihto puolella lyhytkarvainen saksanseisoja on eniten käytetty koira.

Lyhytkarvainen saksanseisoja on hyvin tunnettu seisojarotu. Sitä kasvatetaan lähes kaikissa Euroopan maissa. Suomessa toimii Saksanseisojakerho ry. jonka sivut löytyvät http://www.saksanseisojakerho.fi/

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lyhytkarvainen_saksanseisoja
Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karkeakarvainen_saksanseisoja

Lähteet: Saksanseisojakerho r.y
Koirarodut - lyhytkarvainen saksanseisoja

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

POINTTERI

Pointteri polveutuu espanjalaisista, ranskalaisista ja italialaisista lyhytkarvaisista lintukoirista. Todennäköisesti pointterissa on myös englantilaisen seisovan lintukoiran verta.

Espanjalaiset upseerit toivat 1700 - luvun alussa Englantiin raskaita lintukoiria, joita kutsuttiin espanjanpointtereiksi. Rotua jalostettiin Englannissa eteenpäin ja 50 vuotta myöhemmin sana pointteri tarkoitti eleganttia, lyhytkarvaista lintukoiraa. Ensimmäiset pointterit tuotiin Suomeen 1800 - luvun lopulla. Pointteri on ollut Suomessa jo pitkään, mutta on nykyisin melko harvinainen. Pentuja syntyy vuodessa n. 30 - 50, koiria on yhteensä yli 200 kpl.

pointteri.jpg (10835 bytes)

Pointteri on keskikokoinen seisova lintukoira, jolla on lyhyt ja kiiltävä karvapeite. Luonteeltaan pointterit ovat tottelevaisia ja lempeitä. Ne ovat valppaita ja rohkeita, niitä on erittäin helppo kouluttaa.

Pointteri on yksi käytetyimmistä metsästyskoirista maailmassa. Rekikoirana pointteria alettiin käyttää sen nopeuden, voiman ja tarmokkuuden takia. Pointteri soveltuu parhaiten lyhyille sprinttimatkoille ja on parhaimmillaan juostessaan leudossa ilmassa. Hiihtopuolella pointtereita käytetään myös jonkin verran, mutta suosituin rotu on kuitenkin lyhytkarvainen saksanseisoja. Monet rekikoira-ajajat ovat lähteneet risteyttämään pointteria ja saksanseisojaa toisiinsa saadakseen nopeampia ja ominaisuuksiltaan parempia sprinttikoiria.

Suomessa toimii Kanakoirakerhon pointterijaos http://kkk-hhs.fi/

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pointteri

Lähteet: Kanakoirakerho
Koirarodut: pointteri

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

RISTEYTYSKOIRAT

Pääasiassa risteytyskoiria käytetään sprintissä eli lyhyellä matkalla. Keski-Euroopassa erilaiset lintukoiraristeytykset ovat menestyneet valjakkokilpailuissa niin hyvin, että niitä on alettu käyttää myös Suomessa. Nykyisin lähes kaikki menestyvät sprinttivaljakot koostuvat risteyskoirista. Nopeita ja kestäviä koiria on aikaansaatu risteyttämällä esimerkiksi alaskanhuskya lintukoiriin, kuten pointtereihin ja seisojiin (= lintukoiraristeytys).

Sprinttikilpailuissa koiralta vaaditaan hyvää hapenottokykyä, jotta se pystyy juoksemaan kovaa valjakossa. Risteytysjalostus ei tietenkään panosta koiran ulkonäköön, ainoastaan rakenteeseen. Koiria löytyykin monenlaisia; lyhytturkkisia luppakorvia ja toisilla taas karvapeite on paksumpi, värityskin vaihtelee hyvin paljon.

Risteytysjalostuksen päämääränä on saada aikaan nopeita, kestäviä, terveitä ja hyviä rekikoiria, joissa yhdistyvät usean rodun parhaat puolet.

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

SAKSANPAIMENKOIRA

Saksanpaimenkoira on hyvin uusi, tuskin satavuotias rotu. Vasta 1870 - luvulla päätettiin risteyttää erilaisia paimenkoiratyyppejä jotta saataisiin aikaan rotu, jolla olisi niiden parhaat ominaisuudet. Muutamaan vuoteen saksanpaimenkoiraharrastus ei levinnyt kauemmaksi synnyinsijoiltaan Saksasta. Vasta ensimmäisen maailmansodan päätyttyä rotu alkoi levitä rajojen ulkopuolelle.

Ensimmäiset sakemannit tuotiin Suomeen vuonna 1908 Helsingin poliisilaitoksen palvelukseen. Luonteeltaan saksanpaimenkoirat ovat temperamenttisia, helppoja kouluttaa, ystävällisiä ja pelottomia.

saksanpaimenkoira.jpg (23700 bytes)

Saksanpaimenkoiraa käytetään kaikissa mahdollisissa palveluskoiralajeissa. Sen rajattomien koulutusmahdollisuuksien vuoksi se soveltuu mihin tahansa tehtävään. Vetokoirina saksanpaimenkoiria käytetään paljon hiihdossa, mutta jotkut niistä juoksevat hyvin valjakossakin. Palveluskoirien vetokokeissa ne vetävät valjakossa ahkiota tai kelkkaa.

Lisää tietoa saksanpaimenkoirista löytyy rotujärjestön nettisivuilta http://www.spl.fi

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksanpaimenkoira

Lähteet: Koirarodut: Saksanpaimenkoira Saksanpaimenkoiraliitto r.y

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

SAMOJEDINKOIRA

Samojedinkoira on saanut nimensä Samojedi - nimisen alkuperäiskansan mukaan. Samojediheimo oli levittäytynyt laajalti kattaen koko nykyisen Euroopan puoleisen Pohjois - Venäjän, sekä osan Siperiasta. Nykyisin samojedikansa on kuitenkin kadottanut kielensä ja sulautunut muihin kansallisuuksiin. Rotu on peräisin 1600 - luvulta ja sen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut rekikoira, poropaimen, vahtikoira ja asuinkumppani.

Ensimmäinen samojedinkoira tuotiin Englantiin vuonna 1889 ja sen rotumääritelmä vahvistettiin Englannissa vuonna 1909. Suomeen ensimmäinen samojedi tuotiin vasta vuonna 1952, mutta jo vuoteen 1959 mennessä Suomen Kennelliitto oli rekisteröinyt kaikkiaan 43 samojediä. Nykyään rekisteröidään Suomessa vuosittain n. 150 samojedinkoiraa.

samojedinkoira.jpg (16859 bytes)

Samojedinkoira on keskikokoinen, arktinen pystykorva, jonka turkki on valkoinen tai kermanvärinen. Silmien muoto ja asento, sekä hieman ylöspäin vetäytyneet suupielet muodostavat rodulle tyypillisen "samojedihymyn". Luonteeltaan samojedit ovat ystävällisiä ja seurallisia koiria, jotka tarvitsevat runsaasti liikuntaa, leikkiä ja muuta aktiivista toimintaa. Samojedinkoirat ovat nokkelia ja sosiaalisia, mutta joskus todella itsepäisiä.

Samojedinkoiria käytetään rekikoirina edelleen. Rekikoirakilpailuissa näkee joskus samojedinkoiravaljakoita, mutta nykyisin ei enää kovin montaa aktiivisesti kilpailevaa "sammarivaljakkoa" löydy. Monet harrastavat kuitenkin samojedinsä kanssa hiihtoa ja vedätystä omaksi ilokseen. Samojedinkoira soveltuu hyvin myös muuhun toimintaan, kuten agilityyn tai tokoon.

Suomessa toimii Suomen Samojedinkoirayhdistys ry. jonka toiminnasta löytyy tietoa netistä http://samy.fi Valjakkotoimintaan ovat keskittyneet etenkin Suomen valjakkosamojedit, joiden kotisivuja voi käydä ihailemassa osoitteessa http://valjakkosamojedit.com/

Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Samojedinkoira

Lähteet: Suomen Samojedinkoirayhdistys ry.
Suomen Valjakkosamojedit

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

SIPERIANHUSKY

Siperianhusky on kotoisin Siperiasta Tsuktsien niemimaalta, jossa Tsuktsi - niminen alkuperäiskansa käytti huskya vetokoiranaan.

Ensimmäiset siperianhuskyt tuotiin vuosisadan alussa Beringin salmen yli Alaskaan voittamaan rekikoirakilpailuja. Roduksi siperianhusky kehitettiin 1920 - luvulla USA:ssa. Ensimmäinen siperianhusky rekisteröitiin Suomessa vuonna 1965. Vuosittain rekisteröidään n. 300 huskya.

sh.jpg (20352 bytes)

Siperianhusky on keskikokoinen, arktinen pystykorva, jolla on tiheä karvapeite. Kaikki turkin värit mustasta puhtaanvalkoiseen ovat sallittuja. Monenlaiset merkit ja kuviot päässä ovat yleisiä, eikä niitä esiinny muilla roduilla. Huskyjen silmät ovat siniset, ruskeat tai sekaväriset. Luonteeltaan huskyt ovat ystävällisiä ja lempeitä, sekä innokkaita käyttökoiria.

Siperianhusky on nopein ja suosituin puhdasrotuinen arktinen rekikoira. Monet harrastajat kilpailevat aktiivisesti huskyillaan rekikoirakilpailuissa ja osa harrastajista retkeilee huskyvaljakoillaan. Siperianhuskyt soveltuvat hyvin myös hiihtoon ja kaikkeen mahdolliseen vedätykseen.

Suomessa toimii Suomalainen Siperianhusky Seura r.y jonka sivut löytyvät netistä http://www.siperianhusky.fi

Wiki:  http://fi.wikipedia.org/wiki/Siperianhusky

Lähteet: Suomalainen Siperianhusky Seura r.y
Siperianhusky - rekikoira

Sivun alkuun

valiviiva526.jpg (2063 bytes)

VUL postimyynnistä valjakkourheiluvarusteet

 

Yhteistyössä mukana:

veikkaus.JPG (6644 bytes)
Valjakkourheilukin saa tukea veikkausvaroista

vauhti.jpg (2452 bytes)