Koirapyöräily

Pyöräilyssä koira voidaan kytkeä vetonarusta pyörän haarukkaputkeen vetoadapterin avulla tai pyöräilevään urheilijaan. Tällöin vetonaru kiinnitetään urheilijan vetovyöhön, jonka leveys selkäpuolelta on ainakin 7 cm. Koiralla on oltava vetovaljaat ja sen kytkentään tarvitaan joustava vetonaru.
Vetonarun pyöräilijän puoleisessa päässä ei saa olla minkäänlaista metallikiinnikettä.

Täyteen mittaan venytetty vetonaru on pituudeltaan vähintään 2 m ja enintään 3 m. Kilpailuissa vetonarun pituus mitataan koiran takaosasta pyörän etuakseliin.
Polkupyörän molemmissa pyörissä on oltava toimivat jarrut ja pyöräilijällä virallisesti hyväksytty kypärä. Ajolasit suojaavat silmiin sinkoavilta kiviltä.

Ohitustilanteessa ohitettavan pyöräilijän tulee antaa tietä ohittavalle koirakolle. Ohitusta pyydetään komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”). Ohitustilanteessa pyöräilijän täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja tarvittaessa hidastaa vauhtia, jotta ohitus tapahtuu sujuvasti.

Huipputasolla koirapyöräily vaatii sekä koiralta että urheilijalta hyvää nopeuskestävyyttä ja suurta perusnopeutta. Lisäksi koiran tulee olla ehdottomasti hallinnassa kaikissa tilanteissa.
Koirapyöräilyssä huippunopeus nousee yli 40 kilometriin tunnissa, keskinopeuksien ollessa reilusti yli 30 kilometriä tunnissa.
Lajissa on miehille ja naisille omat kilpailuluokat.

Koirapyöräily
Koirapyöräily