Valjakkoajo

Valjakkoajo eli usean koiran kärryluokat
Valjakkoajo vaatii paljon aikaa ja resursseja huolehtia useamman koiran hyvästä ylläpidosta ja harjoittelusta. Hyvät johtajakoirat muodostavat 70-80% valjakon suorituskyvystä. Valjakon rakentaminen on helpointa aloittaa vanhoilla kokeneilla johtajakoirilla, joita löytyy pitkään lajia harrastaneilta valjakkoajajilta.
Koirat kytketään pääliinaan valjaista vetoliinoilla ja kaulapannasta kaulaseisingeillä. Pääliinaan voidaan liittää joustokappale. Johtajakoirat saavat juosta ilman kaulaseisinkiä rinnakkain, mikäli uralla ei tapahdu vastaantulevien valjakoiden kohtaamisia.

Miehet ja naiset kilpailevat valjakkoajossa samassa luokassa.

Ohitusta pyydetään komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”). Ohitettavan täytyy pysyä ohituksen ajan samassa laidassa valjakkonsa kanssa. Hänen tulee hidastaa vauhtia, jotta ohitus saadaan suoritettua sujuvasti.

Valjakkoajokilpailujen neljän koiran kärryluokkaan voi osallistua kolmella tai neljällä koiralla. Kärryssä tulee olla vähintään kolme pyörää. Kuuden koiran kärryluokassa voi ajaa neljällä, viidellä tai kuudella koiralla. Kahdeksan koiran kärryluokassa vaadittu koiramäärä on vähintään viisi ja enintään kahdeksan koiraa.
Kuuden ja kahdeksan koiran luokassa kärryssä on oltava neljä pyörää.

Renkaiden läpimitta kaikissa kärryluokissa tulee olla 30 cm.
Minimi akseliväli (etu- ja taka-akselin välinen etäisyys) on 110 cm ja minimi raideleveys (samalla akselilla olevien pyörien välinen etäisyys) a 70 cm.
Kärryissä täytyy olla toimivat jarrut kaikissa pyörissä.

Kärryn paikallaan pitämistä tai kiinnittämistä varten kärryyn tarvitaan noin kolmen metrin pituinen sieppausköysi, jolla kärry sidotaan vetosolmulla kiinni esimerkiksi puuhun.

Valjakkoajo 4
Valjakkoajo 4
Valjakkoajo 8
Valjakkoajo 8