Valjakkohiihto

Hiihtourheilu jakaantuu kolmeen eri lajiin, jotka on esitelty alla.
Tarkemmat lisätiedot lajeista löydät otsikkoa klikkaamalla.

Koirahiihdossa suksilla hiihtävä urheilija on kytketty yhteen tai kahteen koiraan vetonarulla. Mikäli koiria on kaksi, ne voidaan kytkeä vetämään joko rinnakkain tai peräkkäin. Suojavarusteena on hyvä käyttää hiihtolaseja, jotka suojaavat silmiä koiran tassusta sinkoavilta lumipaakuilta.

Pulkkahiihdossa suksilla hiihtävä urheilija on kytketty pulkkaan, jota koira vetää. Koira on kytketty pulkkaan vetonarun sijaan aisalla/aisoilla.

Valjakkohiihdon yhdistetty on kilpailumuoto, joka koostuu pulkka-osuudesta ja koirahiihto-osuudesta. Kilpailun ensimmäisen osuuden jälkeen pulkka irrotetaan koirasta ja jätetään hiihtostadionin varikkopilttuun, josta matka jatkuu koirahiihtona ilman pulkkaa toiselle osuudelle.

Ohitustilanteessa ohitettavan hiihtäjän tulee antaa tietä ohittavalle koirakolle. Ohitusta pyydetään komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”). Ohitettavan hiihtäjän täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja tarvittaessa hidastaa vauhtia, jotta ohitus tapahtuu sujuvasti. Ohitustilanteessa koiran voi vetää vetonarusta lähemmäksi itseään tai ottaa jalkojen väliin juoksemaan, jotta ohitus on turvallinen.

Hiihtolajeissa järjestetään myös viestikilpailuja, joissa viestiosuudet hiihdetään koirahiihtona ja/tai pulkkahiihtona.