Potkukelkkailu

Potkukelkka eli yhden koiran valjakkoajo

Potkukelkkailu koiran kanssa on tehokasta liikuntaa, joka sopii kaikille. Sen harrastaminen on helppo aloittaa. Koira kiinnitetään vetovaljaista joustavalla vetonarulla potkukelkkaan. Täyteen mittaan venytetty vetonaru on pituudeltaan vähintään 2,5 m ja enintään 3,5 m pitkä. Potkukelkassa ei saa olla koiralle vaarallisia teräviä ulokkeita tai osia.

Ohitustilanteessa ohitettavan potkukelkkailijan tulee antaa tietä ohittavalle koirakolle. Ohitusta pyydetään komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”). Ohitettavan täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja hänen tulee hidastaa vauhtia, jotta ohitus tapahtuu sujuvasti.

Yhden koiran potkukelkkaluokan kilpailusäännöt mukailevat valjakkoajon kilpailusääntöjä. Kilpailussa käytetään metallirunkoista potkukelkkaa, jossa on muovijalakset ja jarrulaite ja/tai jarrumatto. Kypärä ja ajolasit ovat suositeltavat suojavarusteet.

Kilpailumatkat ovat 3-6 kilometriä ja miehet ja naiset kilpailevat samassa luokassa. Junioriluokassa matka on enintään 3 kilometriä.
Kilpailuja järjestetään 10-13 -vuotiaille junioreille ja 14-16 -vuotiaille nuorille. Nuoret kilpailevat 16-vuotiaasta alkaen aikuisten luokassa.