Koirahiihto

Koirahiihdossa suksilla hiihtävä urheilija on kytketty yhteen tai kahteen koiraan vetonarulla. Mikäli koiria on kaksi, ne voidaan kytkeä vetämään joko rinnakkain tai peräkkäin. Suojavarusteena on hyvä käyttää hiihtolaseja, jotka suojaavat silmiä koiran tassusta sinkoavilta lumipaakuilta.

Koirahiihto on lajina erinomainen liikuntamuoto sekä ohjaajalle että koiralle. Lajia voi kuntoilumielessä harrastaa lähes minkä tahansa koiran kanssa, jolla on edellytykset pysyä hiihtäjän vauhdissa. Mikäli koiralta kuitenkin haluaa enemmän ja lajissa pyrkii eteenpäin on harrastuskoiraksi valittava riittävän iso koira, jolla on halua tehdä töitä ja jonka vauhti on omiin tarpeisiin riittävä.

Hyvän valjakkohiihtokoiran ominaisuuksia ovat sosiaalisuus, halu juosta ja tehdä töitä, Hyvä fyysinen kunto ja motivaatio, joka korostuu etenkin nykypäivänä kun kilpailumatka saattaa koostua useammasta lyhyestä kierroksesta. Esimerkkinä usean lyhyen kierroksen kilpailusta on Olympic model -kilpailu, jossa 2,5 kilometrin rata kierretään yhteensä kuusi kertaa, Ensin kolmesti pulkan kanssa ja sitten kolmesti ilman pulkkaa. Tavoitteena useammassa lyhyessä kierroksessa on lisätä lajin yleisöystävällisyyttä ja edellä mainitulla Olympic model -kilpailumallilla lajia ollaan Norjassa viemässä olympialajiksi.

Tärkeintä koirahiihdon harrastamisessa on, että koira nauttii siitä mitä tekee. Harrastuksen alkuvaiheessa on tärkeää edetä hitaasti. Harrastuksen voi aloittaa heti, kun koira on ohittanut kasvuikänsä ja on kunnolla peruskoulutettu. Aluksi on koira opetettava valjaisiin ja sen on tultava toimeen muiden koirien ja ladulla liikkujien kanssa. Ensimmäiset vetomatkat ovat vain muutamia kymmeniä metrejä ja ”maalissa” odottaa aina kullekin koiralle paras palkka; lelu, ruokaa tai avustaja. 

Kun koira oppii perusteet, voidaan matkaa vähitellen pidentää, maastoa vaikeuttaa ja samalla mukaan tulevat myös risteykset ja ohitukset ja niiden ohjaaminen koiralle. Peruskäskyt valjakkohiihdossa ovat liikkeellelähtö, kääntyminen oikealle ja vasemmalle sekä pysähtyminen. Kilpailuissa sitten testataan näiden kaikkien osa-alueiden toimivuutta ja yleensä se koira pärjää, jonka kanssa asioita on harjoiteltu monipuolisesti.

Valjakkohiihtoa voi harrastaa ympäri Suomen ennalta sovituilla laduilla ja latuvuoroilla. On muistettava, että yleisille laduille ei koiran kanssa saa ilman erillistä lupaa mennä.

Koirahiihto
Koirahiihto